Оцінка гідроекологічного стану річки Чаплинка після проведення заходів з розчистки русла - Гапіч, Геннадій Васильович; Hapich, Hennadii; Чушкіна, І. В.; Chushkina, I. V. (Інститут водних проблем і меліорації НААН України, 2023)
Річка Чаплинка має довжину 62 км, площу водозбірного басейну – 565 км2 та є лівою притокою р. Оріль. У період з 2017 по 2021 рр. виконано декілька етапів з відновлення водності річки та розчистки її русла. Через декілька років після його реалізації сучасний стан річки засвідчує, що днопоглиблювальні роботи не лише не призвели до запланованого результату, а й навпаки – погіршили ситуацію. В багатьох місцях русло обміліло або повністю залишилось без води, відбувається інтенсивний процес заростання рослинністю. Виявлені розбіжності та відхилення між прогнозованими впливами водогосподарської діяльності (розчисткою) та сучасним станом річки, дозволили оцінити ефективність і визначити недоліки застосованих технічних та технологічних рішень. Отримані результати доцільно врахувати в майбутніх проектах щодо раціонального використання та відновлення малих річок степової зони України. Richka Chaplynka maie dovzhynu 62 km, ploshchu vodozbirnoho baseinu – 565 km2 ta ye livoiu prytokoiu r. Oril. U period z 2017 po 2021 rr. vykonano dekilka etapiv z vidnovlennia vodnosti richky ta rozchystky yii rusla. Cherez dekilka rokiv pislia yoho realizatsii suchasnyi stan richky zasvidchuie, shcho dnopohlybliuvalni roboty ne lyshe ne pryzvely do zaplanovanoho rezultatu, a y navpaky – pohirshyly sytuatsiiu. V bahatokh mistsiakh ruslo obmililo abo povnistiu zalyshylos bez vody, vidbuvaietsia intensyvnyi protses zarostannia roslynnistiu. Vyiavleni rozbizhnosti ta vidkhylennia mizh prohnozovanymy vplyvamy vodohospodarskoi diialnosti (rozchystkoiu) ta suchasnym stanom richky, dozvolyly otsinyty efektyvnist i vyznachyty nedoliky zastosovanykh tekhnichnykh ta tekhnolohichnykh rishen. Otrymani rezultaty dotsilno vrakhuvaty v maibutnikh proektakh shchodo ratsionalnoho vykorystannia ta vidnovlennia malykh richok stepovoi zony Ukrainy.
Otsinka hidroekolohichnoho stanu richky Chaplynka pislia provedennia zakhodiv z rozchystky rusla
Keywords: річка Чаплинка; richka Chaplynka; розчистка русла; rozchystka rusla; оцінка гідроекологічного стану; otsinka hidroekolohichnoho stanu; вплив господарської діяльності; vplyv hospodarskoi diialnosti; кліматичні зміни; klimatychni zminy; зменшення водності річки; zmenshennia vodnosti richky; недоліки технічних та технологічних рішень; nedoliky tekhnichnykh ta tekhnolohichnykh rishen; раціональне відновлення малих річок; ratsionalne vidnovlennia malykh richok