Патофізіологічні особливості пухлини кишечника у кота породи канадський сфінкс - Ковіка, П.; Kovika, P.; Яновська, Оксана Віталіївна; Yanovska, О.; Yanovsky, O.; Yanovska, O. V.; Yanovska, Oksana (Дніпровський ДАЕУ, 2026)
Проаналізовано клінічний випадок неопластичного ураження кишечника у кота породи канадський сфінкс. Встановлено, що інвазивний ріст пухлини спричинив розвиток стенозу кишечника, порушення його моторної функції та механічної непрохідності. Незважаючи на хірургічне лікування й хіміотерапію, прогресування неопластичного процесу супроводжувалося метастазуванням, розвитком кахексії та загибеллю тварини. Отримані результати підкреслюють важливість ранньої діагностики неоплазій шлунково-кишкового тракту для покращення прогнозу лікування. Proanalizovano klinichnyi vypadok neoplastychnoho urazhennia kyshechnyka u kota porody kanadskyi sfinks. Vstanovleno, shcho invazyvnyi rist pukhlyny sprychynyv rozvytok stenozu kyshechnyka, porushennia yoho motornoi funktsii ta mekhanichnoi neprokhidnosti. Nezvazhaiuchy na khirurhichne likuvannia y khimioterapiiu, prohresuvannia neoplastychnoho protsesu suprovodzhuvalosia metastazuvanniam, rozvytkom kakheksii ta zahybelliu tvaryny. Otrymani rezultaty pidkresliuiut vazhlyvist rannoi diahnostyky neoplazii shlunkovo-kyshkovoho traktu dlia pokrashchennia prohnozu likuvannia.
Patofiziolohichni osoblyvosti pukhlyny kyshechnyka u kota porody kanadskyi sfinks
Яновська Оксана Віталіївна https://orcid.org/0000-0003-1872-283Х
Keywords: неоплазія кишечника; neoplaziia kyshechnyka; кіт; kit; кишкова непрохідність; kyshkova neprokhidnist; метастазування; metastazuvannia