Сезонні особливості легенового газообміну у вівцематок дніпропетровського типу асканійської м’ясо-вовнової породи при розведенні в зоні Степу Придніпров’я - Микитюк, Віктор Васильович; Mykytiuk, V.; Mykytyuk, V. V.; Mykytiuk, V. V.; Mikityuk, V. V.; Аль-Мокдад, Санаа Яхія; Al Mokdad, Sanaa Yakhiia (Інститут тваринництва степових районів ім. М. Ф. Іванова «Асканія -Нова» – Національний науковий селекційно-генетичний центр з вівчарства, 2021)
За інтенсивністю впливу на організм овець сезонних метеорологічних факторів притаманних степовій зоні і ступенем реакції на них основних фізіологічних систем було встановлено, що оптимальним є період, коли тварини знаходяться у зоні умовного комфорту, де температура тіла і частота дихання найбільш близькі до фізіологічної норми, і становлять відповідно – 38,8–38,9 °С та 25,4–26,2 дихальних рухів. Реакція вівцематок на спекотні температурні умови притаманні екстремальному літньому періоду виявила більшу уразливість вікових овець, як за підвищенням температури тіла так і частотою дихання. За індексом теплостійкості вони поступалися вівцям 3-річного віку на 5,3% і 13,9%, а коефіцієнтом чутливості на 10,2–17,8%. Za intensyvnistiu vplyvu na orhanizm ovets sezonnykh meteorolohichnykh faktoriv prytamannykh stepovii zoni i stupenem reaktsii na nykh osnovnykh fiziolohichnykh system bulo vstanovleno, shcho optymalnym ye period, koly tvaryny znakhodiatsia u zoni umovnoho komfortu, de temperatura tila i chastota dykhannia naibilsh blyzki do fiziolohichnoi normy, i stanovliat vidpovidno – 38,8–38,9 °S ta 25,4–26,2 dykhalnykh rukhiv. Reaktsiia vivtsematok na spekotni temperaturni umovy prytamanni ekstremalnomu litnomu periodu vyiavyla bilshu urazlyvist vikovykh ovets, yak za pidvyshchenniam temperatury tila tak i chastotoiu dykhannia. Za indeksom teplostiikosti vony postupalysia vivtsiam 3-richnoho viku na 5,3% i 13,9%, a koefitsiientom chutlyvosti na 10,2–17,8%.
Seasonal features of pulmonary gas exchange in dnepropetrovsk type the asсanian meat-and-wool breed ewes at breeding in the Steppe zone of the Dnieper region
Сезонные особенности легочного газообмена у овцематок днепропетровского типа асканийской мясошерстной породы при разведении в зоне Степи Приднепровья
Микитюк Віктор Васильович https://orcid.org/0000-0002-1346-4908
Keywords: коефіцієнт теплової уразливості; thermal vulnerability coefficient; вівцематки; ewes; клімат; climate; температура; temperature; дихання; respiration; індекс теплостійкості; heat resistance index