Аналіз показників серологічного моніторингу курчатбройлерів при використанні різних схем вакцинації проти хвороби Ньюкасла - Оробчук, А. В.; Orobchuk, A. V.; Рульо, Ф.; Rulo, F.; Недзвецький, Віктор Станіславович; Nedzvetsky, Victor S.; Nedzvetsky, V. S.; Nedzvetsky, Viktor; Nedzvetsky, Victor; Nezdvetsky, V. (Дніпровський ДАЕУ, 2025)
Проведено аналіз результатів серологічного моніторингу 324 стад курчат-бройлерів за різних програм вакцинації проти хвороби Ньюкасла у виробничих умовах. Встановлено, що комбінована схема із застосуванням векторної ND-вакцини та живих вакцин забезпечує вищий рівень гуморального імунітету порівняно з використанням лише живих вакцин, зменшуючи частку стад із низькими титрами антитіл з 22% до 3%. Додаткове введення 3-7 доз живих вакцин не сприяло подальшому підвищенню рівня імунного захисту. Отримані результати підтверджують ефективність векторних вакцин та важливість серологічного моніторингу для оцінки програм імунопрофілактики хвороби Ньюкасла. Provedeno analiz rezultativ serolohichnoho monitorynhu 324 stad kurchat-broileriv za riznykh prohram vaktsynatsii proty khvoroby Niukasla u vyrobnychykh umovakh. Vstanovleno, shcho kombinovana skhema iz zastosuvanniam vektornoi ND-vaktsyny ta zhyvykh vaktsyn zabezpechuie vyshchyi riven humoralnoho imunitetu porivniano z vykorystanniam lyshe zhyvykh vaktsyn, zmenshuiuchy chastku stad iz nyzkymy tytramy antytil z 22% do 3%. Dodatkove vvedennia 3-7 doz zhyvykh vaktsyn ne spryialo podalshomu pidvyshchenniu rivnia imunnoho zakhystu. Otrymani rezultaty pidtverdzhuiut efektyvnist vektornykh vaktsyn ta vazhlyvist serolohichnoho monitorynhu dlia otsinky prohram imunoprofilaktyky khvoroby Niukasla.
Analiz pokaznykiv serolohichnoho monitorynhu kurchatbroileriv pry vykorystanni riznykh skhem vaktsynatsii proty khvoroby Niukasla
Недзвецький Віктор Станіславович https://orcid.org/0000-0001-8975-6952
Keywords: хвороба Ньюкасла; khvoroba Niukasla; векторна вакцина; vektorna vaktsyna; гуморальний імунітет; humoralnyi imunitet; серологічний моніторинг; serolohichnyi monitorynh