Динаміка регуляторних екосистемних сервісів протягом техногенного ґрунтогенезу в техноземах Нікопольського марганцеворудного басейну - Жуков, Олександр Васильович; Zhukov, Olexandr; Маслікова, Катерина Павлівна; Maslikova, Katerina; Коваленко, Д.В.; Kovalenko, D. (Національний університет біоресурсів і природокористування України, 2018)
У роботі показана можливість індикації регуляторних екосистемних сервісів протягом техногенного ґрунтогенезу за допомогою фітоіндикаційних оцінок термоклімату, континентальності, кріоклімату та обмроклімату. Польові дослідження проводились протягом 2008–2017 рр. у дослідній біоекологічній станції Дніпровського аграрно-економічного університету (м. Покров, Дніпропетровська область, Україна). Полігони закладені у межах чотирьох типів техноземів: педоземи, дерноволітогенні ґрунти на лесоподібних суглинках, сіро-зелених глинах та червоно-бурих глинах. The paper shows the possibility of indication for regulatory ecosystem services following the technogenic soil forming process using phytoindicator estimates of the termoclimate, continentality, crioclimate and obmroclimate. The field studies were conducted during the 2008-2017 biennium. Bioecological research station in the Dnieper agroeconomic University (Pokrov city, Dnepropetrovsk region, Ukraine). Polygons incorporated within tehnosols four types: pedozem, sod-lithogenic soils on losses-like loam, gray-green clay and red-brown clay. Found that embriozems surface receives more solar radiation than the surface of the sodlithogenic soil surface and the last gets more heat than pedozems. More dense vegetation that is able to develop more fertile soil, creates a distinct effect shielding.
Dynamics of regulatory ecosystem services during technogenic soil genesis in technozams of the Nikopol manganese ore basin
Keywords: екосистемні сервіси; ecosystem services; рекультивація; reclamation; фітоіндикація; phytoindication; термоклімат; termoclimate; омброклімат; ombroclimate; кріоклімат; crioclimate; континентальність; continentality