Шляхи підвищення післяремонтної довговічності ресурсолімітуючих спряжень аксіально-поршневих гідромашин - Мельянцов, Петро Тимофійович; Meliantsov, Petro; Лосіков, Олександр Михайлович; Losikov, Oleksandr; Сидоренко, Віктор Кононович; Sydorenko, Viktor (European Conference, 2024)
Відновлення працездатності об’ємних аксіально-поршневих гідромашин проводиться на спеціалізованих сервісних підприємствах. При цьому, післяремонтна довговічність агрегатів в значній мірі буде обумовлюватись способами відновлення деталей, які забезпечать геометричну форму, фізико-механічні властивості та шорсткість їх робочих поверхонь згідно технічних вимог. Метою роботи було підвищення післяремонтної довговічності аксіально-поршневих агрегатів об’ємного гідроприводу трансмісії, шляхом розроблення способу відновлення деталей спряження «розподільник-приставне дно». Поставлена мета досягалась визначенням ефективного способу відновлення деталей спряження розподілу потоку робочої рідини, з послідуючою перевіркою його на післяремонтну довговічність відновлених деталей прискореними стендовими випробовуваннями. Відновлення приставного дна на основі застосування порошкової металургії з наступним об’ємним просочуванням у розплаві міді та механічною обробкою під номінальний або збільшений ремонтний розмір забезпечує зменшення кількості механічних операцій, а також кількість операцій загального технологічного процесу, для відтворення розмірного ланцюга в качаючому вузлі гідромашини. Застосування технологічних операцій з нарощування зношеної поверхні приставного значно підвищує показники ремонтопридатності деталей спряження «розподільник-приставне дно». Відновлена робоча поверхня приставного дна не уступає новій деталі за такими показниками, як границя витривалості, зносостійкість, а її 80 % ресурс суттєво перебільшує ресурс нових деталей, що забезпечить необхідну їх післяремонтну довговічність. Restoration of the performance of volumetric axial-piston hydraulic machines is carried out at specialized service enterprises. At the same time, the post-repair durability of the units will be determined to a large extent by methods of restoration of parts that will ensure the geometric shape, physical and mechanical properties and roughness of their working surfaces in accordance with technical requirements. The purpose of the work was to increase the post-repair durability of the axial-piston units of the volumetric hydraulic drive of the transmission by developing a method of restoring the "distributor-attachment bottom" coupling parts. The goal was achieved by determining an effective method of restoring parts of the conjugation of the distribution of the flow of the working fluid, with subsequent verification of it for the post-repair durability of the restored parts by accelerated bench tests. Restoration of the attachment bottom based on the application of powder metallurgy followed by volumetric impregnation in molten copper and mechanical processing to the nominal or increased repair size ensures a reduction in the number of mechanical operations, as well as the number of operations of the general technological process, to reproduce the dimensional chain in the pumping unit of the hydraulic machine. The application of technological operations to build up the worn surface of the attachment significantly increases the repairability of the "distributor-attachment bottom" coupling parts. The restored working surface of the attached bottom is not inferior to the new part in terms of such indicators as endurance limit, wear resistance, and its 80% resource significantly exceeds the resource of new parts, which will ensure their necessary post-repair durability.
Ways to increase the post-repair durability of resource-limiting couplings of axial-piston hydraulic machines
Keywords: аксіально-поршневі гідромашини; axial-piston hydraulic machines; розподільник; distributor; приставне дно; attached bottom; порошкова металургія; powder metallurgy; механічна обробка; machining; номінальний розмір; nominal size; прискорені випробування; accelerated testing; довговічність; durability