Вплив речовин гумінової природи на якість спермопродукції у кнурів-плідників під час теплового стресу - Степченко, Лілія Михайлівна; Stepchenko, L.; Stepchenko, L. M.; Stepchenko, Lilia M.; Галузіна, Людмила Ігорівна; Galuzina, Liudmyla; Haluzina, Liudmyla; Galyzina, Liudmyla; Galuzina, Lyudmila I.; Galuzina, L.; Galuzina, L. I.; Galyzina, L. I.; et al. (Полтавська державна аграрна академія, 2019)
Сучасний стан у свинарстві вимагає оптимізації та повного розкриття потенціалу тварин при застосуванні біологічно нешкідливих та екологічно безпечних речовин. Однією з таких речовин є біо-логічно активна добавка гумінової природи, яка виготовляється з екологічно чистого українського торфу шляхом кислотно-лужної екстракції. Метою досліджень було встановити вплив речовин гу-мінової природи на спермопродукцію кнурів-плідників під час дії теплового стресу. А саме ‒ якість спермопродукції та морфомертичні показники сперміїв. В експерименті використані дорослі кнури-плідники двох порід полтавської м’ясної та червоно-білопоясої м’ясної порід, аналоги за віком, жи-вою масою та якістю спермопродукції, яким згодовували біологічно активну кормову добавку в пері-од теплового стресу. Виявлено існування міжпородної різниці серед досліджуваних порід за концен-трацією сперміїв у еякулятах, де вона була вищою у тварин І групи порівняно з ІІ групою. На 30-ту добу на 6,2 % і 60-ту добу від початку досліджень – 13,8% (р<0,001). Встановлено, дія що теплово-го стресу знижує якість спермопродукції у кнурів-плідників. Згодовування кормової добавки гумінової природи активує процеси сперматогенезу, вірогідно збільшуючи концентрацію сперміїв на 9,8 % у тварин полтавської м’ясної та 13,3 % червоно-білопоясої порід. Виявлено, що представники першої породи характеризувались вірогідно вищою рухливістю та виживаністю сперміїв відповідно на 6,7 % і 24,1 % (30-ту добу) і на 10,8 і 14,6% (60-ту добу експерименту) порівняно з другою породою. З’ясовано, що тепловий стрес протягом 30 діб негативно впливає на морфометричні показники спе-рміїв у напрямі істотного зменшення ширини і площі голівки відповідно на 23,6% (р<0,01) та 76,1% (р<0,001) (І група) і 25,0% (р<0,001) та 75,1% (р<0,001) (ІІ група). Згодовування кормової добавки гумінової природи кнурам-плідниками обох порід протягом 60 діб невілює дію негативного фактору. Современное состояние в свиноводстве требует оптимизации и полного раскрытия потенциала животных по применению биологически безвредных и экологически безопасных средств. Одним из таких средств является биологически активная добавка гуминовой природы, которая изготавливается из экологически чистого украинского торфа путем кислотно-щелочной экстракции. Целью исследований было установить влияние веществ гуминовой природы на качество спермопродукции хряков-производителей во время действия теплового стресса. В эксперименте были использованы взрослые хряки-производители двух пород полтавской мясной и красно-белопоясой мясной, аналоги по возрасту, живой массе и качеству спермопродукции, которым скармливали биологически активную кормовую добавку гуминовой природы в период теплового стресса. The current state in pig breeding requires the optimization and full disclosure of animals’ potential while using biologically not harmful and environmentally safe substances. One of such substances is a biologically active additive of humic nature, which is made from environmentally pure Ukrainian peat by acid-alkaline extraction. The aim of the study was to determine the effect of humic substances on sperm production of breeding boars during heat stress, in particular, semen production quality and sperm morphometric indices. 10 adult breeding boars 18−24 months of age, five of which were of Poltava meat breed −group I and five the Red-White belted meat breed − group II, analogues by age, live weight, and the quality of sperm produc-tion, were selected for the experiment . Biologically active additive of humic nature was added in the feed during heat stress. The studies were conducted using the group-period method. The duration of the experi-ment was 100 days, in particular: the 1st period - preparatory for 30 days, the 2nd period − basic for 40 days and the 3rd period − final for 30 days. The mode of sexual loading was − receiving ejaculate twice a week. The breeding boars were placed individually. Sperm was received by the manual method. It has been deter-mined that heat stress reduces the quality of sperm production in boars. Giving feed additive of humic nature activates the processes of spermatogenesis, probably increasing the sperm concentration by 9.8 % in ani-mals of the Poltava meat and 13.3 % of the Red-White belted breeds. It has been found that the animals of the first breed were characterized by significantly higher sperm motility and survival, respectively, by 6.7% and 24.1 % (on the 30th day) and 10.8 and 14.6 % (on the 60th day of the experiment) as compared with the second breed. It has been established that heat stress for 30 days negatively affects the morphometric index-es of spermatozoa in the direction of significant reducing width and head area by 23.6 % (p<0.01) and 76.1 % (p<0.001) (group I) and 25.0 % (p<0.001) and 75.1 % (p<0.001) (group II). Giving feed additive of humic nature to breeding boars for 60 days levels the effect of negative factor.
Влияние веществ гуминовой природы на качество спермопродукции у хряков-производителей во время теплового стресса
The influence of humic nature substances on the quality of sperm production in breeding boars during heat stress
Степченко Лілія Михайлівна https://orcid.org/0000-0001-8509-7048 Галузіна Людмила Ігорівна http://orcid.org/0000-0003-0478-0027
Keywords: відтворення; reproduction; кнури; breeding boars; речовини гумінової природи; humic substances; сперма; sperm; морфометрія сперміїв; spermatozoa morphometric study; показники якості спермопродукції; sperm production quality indices