Вплив температурного режиму на льотну діяльність бджолиних сімей Житомирського Полісся - Кривий, Михайло; Kryvyi, Mykhailo; Діхтяр, Олена; Dikhtiar, Olena; Січенко, Оксана; Sichenko, Oksana; Горчанок, Анна Володимирівна; Horchanok, Anna; Horchanok, A.; Horchanok, A. V.; Gorchanok, A. V. (Поліський нац. ун-т, 2022)
На сьогодні у світі досить гостро постає проблема зменшення чисельності бджолиних сімей під впливом постійно наростаючого на них антропогенного впливу. Погіршення екологічних умов, зміна температури, зокрема її глобальне підвищення, зменшення посівних площ культурних медоносів – негативно вливають на життєдіяльність бджіл. Інтенсивність льоту бджіл змінюється в залежності від температури навколишнього середовища. У ранньовесняний період за відносно низьких температур, вони поступово активізуються від 7–8 шт./хв до 24–28шт./хв. Влітку перехід бджіл до льотно-збиральної роботи швидший, і починається з 72–83 шт./хв за температури +15–20ºС в умовах розміщення стаціонарів. Сповільнення вильотів бджіл відбувається за умов підвищення температури вище +28–+30ºС. Під час зменшення температури повітря кількість бджіл, які вилітають з вулика скорочується, однак зростає число тих, які повертаються до нього. Na sohodni u sviti dosyt hostro postaie problema zmenshennia chyselnosti bdzholynykh simei pid vplyvom postiino narostaiuchoho na nykh antropohennoho vplyvu. Pohirshennia ekolohichnykh umov, zmina temperatury, zokrema yii hlobalne pidvyshchennia, zmenshennia posivnykh ploshch kulturnykh medonosiv – nehatyvno vlyvaiut na zhyttiediialnist bdzhil. Intensyvnist lotu bdzhil zminiuietsia v zalezhnosti vid temperatury navkolyshnoho seredovyshcha. U rannovesnianyi period za vidnosno nyzkykh temperatur, vony postupovo aktyvizuiutsia vid 7–8 sht./khv do 24–28sht./khv. Vlitku perekhid bdzhil do lotno-zbyralnoi roboty shvydshyi, i pochynaietsia z 72–83 sht./khv za temperatury +15–20ºS v umovakh rozmishchennia statsionariv. Spovilnennia vylotiv bdzhil vidbuvaietsia za umov pidvyshchennia temperatury vyshche +28–+30ºS. Pid chas zmenshennia temperatury povitria kilkist bdzhil, yaki vylitaiut z vulyka skorochuietsia, odnak zrostaie chyslo tykh, yaki povertaiutsia do noho.
Vplyv temperaturnoho rezhymu na lotnu diialnist bdzholynykh simei Zhytomyrskoho Polissia
Горчанок Анна Володимирівна https://orcid.org/0000-0003-0103-1477
Keywords: температура навколишнього середовища; temperatura navkolyshnoho seredovyshcha; бджолині сім’ї; bdzholyni simi; антропогенний вплив; antropohennyi vplyv; погіршення екологічних умов; pohirshennia ekolohichnykh umov; життєдіяльність бджіл; zhyttiediialnist bdzhil; інтенсивність льоту бджіл; intensyvnist lotu bdzhil