Удосконалення технології вирощування картоплі з обґрунтуванням параметрів картоплекопача - Теслюк, Сергій Іванович; Tesliuk, Serhii Ivanovych (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2025)
В роботі проведено аналіз сучасних технологій і розроблено технологію вирощування картоплі для умов і на замовлення селянського фермерського господарства «Нове» Царичанської громади Дніпропетровської області. Складено технологічну карту вирощування і визначено необхідний комплекс машин зі складанням графіків використання тракторів і сільськогосподарських машин. Проведено аналіз способів збирання картоплі і конструкцій робочих органів для викопування бульб і розроблена конструкція і проведені розрахунки основних параметрів і режиму роботи картоплекопача. Розроблені заходи з охорони праці можуть бути використані при проведенні інструктажів при вирощуванні картоплі і підвищать рівень безпеки працівників при виконанні технологічних операцій. V roboti provedeno analiz suchasnykh tekhnolohii i rozrobleno tekhnolohiiu vyroshchuvannia kartopli dlia umov i na zamovlennia selianskoho fermerskoho hospodarstva «Nove» Tsarychanskoi hromady Dnipropetrovskoi oblasti. Skladeno tekhnolohichnu kartu vyroshchuvannia i vyznacheno neobkhidnyi kompleks mashyn zi skladanniam hrafikiv vykorystannia traktoriv i silskohospodarskykh mashyn. Provedeno analiz sposobiv zbyrannia kartopli i konstruktsii robochykh orhaniv dlia vykopuvannia bulb i rozroblena konstruktsiia i provedeni rozrakhunky osnovnykh parametriv i rezhymu roboty kartoplekopacha. Rozrobleni zakhody z okhorony pratsi mozhut buty vykorystani pry provedenni instruktazhiv pry vyroshchuvanni kartopli i pidvyshchat riven bezpeky pratsivnykiv pry vykonanni tekhnolohichnykh operatsii.
Udoskonalennia tekhnolohii vyroshchuvannia kartopli z obgruntuvanniam parametriv kartoplekopacha
Keywords: картопля; kartoplia; картоплекопач; kartoplekopach; фермерське господарство «Нове»; fermerske hospodarstvo «Nove»; робочий орган; robochyi orhan; викопування бульб; vykopuvannia bulb