Продуктивні та відтворні якості корів голштинської породи за різного рівня удою на ранній стадії лактопоезу - Піщан, Станіслав Григорович; Pishan, S.; Pischan, S.; Pishan, S. G.; Pischan, S. G.; Pishchan, Stanislav; Pishchan, S. G.; Литвищенко, Людмила Олександрівна; Lytvyschenko, L.; Litvischenko, L. O.; Litvischenko, Lіudmyla; Lytvyschenko, L. O.; et al. (Житомирський національний агроекологічний університет, 2016)
Наведено результати досліджень реалізації продуктивної та відтворної функцій, а також адаптаційних властивостей голштинських корів різного віку залежно від рівня удою на ранній стадії лактопоезу. Встановлено, що реалізація генетичного потенціалу молочної продуктивності сягає майже 11000 кг 4 %-ового молока, а його якісні показники відповідають мінімальним вимогам стандарту голштинської породи: масова частка жиру – 3,92 % та білка – 3,25 %. Тривалість лактації у голштинів після першого отелення безпосередньо залежить від адаптації до промислової технології виробництва молока, тоді як корови другої лактації характеризуються повністю зворотною залежністю, а адаптовані тварини третьої лактації взагалі не проявляють такої залежності. Найнижчим рівнем відтворних якостей володіють голштинські первістки, індекс осіменіння яких не опускається нижче 3,2 одиниці, що пояснюється недостатньою адаптацією молодої тварини до інтенсивної технології експлуатації. Вихід телят на 100 корів напряму залежить від тривалості міжотельного періоду. У первісток тривалість цього періоду становить 437 діб, що забезпечує вихід телят на рівні майже85 %,тоді як у корів другої та третьої лактацій – 93,0 % за тривалості міжотельного періоду майже 400 діб. Navedeno rezultaty doslidzhen realizatsii produktyvnoi ta vidtvornoi funktsii, a takozh adaptatsiinykh vlastyvostei holshtynskykh koriv riznoho viku zalezhno vid rivnia udoiu na rannii stadii laktopoezu. Vstanovleno, shcho realizatsiia henetychnoho potentsialu molochnoi produktyvnosti siahaie maizhe 11000 kh 4 %-ovoho moloka, a yoho yakisni pokaznyky vidpovidaiut minimalnym vymoham standartu holshtynskoi porody: masova chastka zhyru – 3,92 % ta bilka – 3,25 %. Tryvalist laktatsii u holshtyniv pislia pershoho otelennia bezposeredno zalezhyt vid adaptatsii do promyslovoi tekhnolohii vyrobnytstva moloka, todi yak korovy druhoi laktatsii kharakteryzuiutsia povnistiu zvorotnoiu zalezhnistiu, a adaptovani tvaryny tretoi laktatsii vzahali ne proiavliaiut takoi zalezhnosti. Nainyzhchym rivnem vidtvornykh yakostei volodiiut holshtynski pervistky, indeks osimeninnia yakykh ne opuskaietsia nyzhche 3,2 odynytsi, shcho poiasniuietsia nedostatnoiu adaptatsiieiu molodoi tvaryny do intensyvnoi tekhnolohii ekspluatatsii. Vykhid teliat na 100 koriv napriamu zalezhyt vid tryvalosti mizhotelnoho periodu. U pervistok tryvalist tsoho periodu stanovyt 437 dib, shcho zabezpechuie vykhid teliat na rivni maizhe85 %,todi yak u koriv druhoi ta tretoi laktatsii – 93,0 % za tryvalosti mizhotelnoho periodu maizhe 400 dib.
Produktyvni ta vidtvorni yakosti koriv holshtynskoi porody za riznoho rivnia udoiu na rannii stadii laktopoezu
Піщан Станіслав Григорович https://orcid.org/0000-0001-8579-9429 Литвищенко Людмила Олександрівна http://orcid.org/0000-0002-4239-5405 Гончар Альона Олександрівна https://orcid.org/0000-0001-9743-3248 Капшук Наталя Олексіївна https://orcid.org/0000-0002-2859-2795 Гуцуляк Ганна Сергіївна https://orcid.org/0000-0002-4808-5934
Keywords: неплідність; neplidnist; лактопоез; laktopoez; корова; korova; удій; udii; жир; zhyr; білок; bilok; індекс осіменіння; indeks osimeninnia; сервіс-період; servis-period