Різновиди програмованої загибелі клітин. Фероптоз - Маслов, Костянтин; Maslov, Kostiantyn; Чабаненко, Діана; Chabanenko, Diana; Яновська, Оксана Віталіївна; Yanovska, О.; Yanovsky, O.; Yanovska, O. V.; Гордієнко, Юлія Анатоліївна; Gordiienko, Iuliia; Gordiienko, Iuliia Anatoliivna; Hordiienko, Yuliia; et al. (Одеський ДАУ, 2023)
Загибель клітини може бути або раптовою, або регульованою. Існують такі форми клітинної загибелі, як апоптоз, автофагія та фероптоз. На сьогодні роль фероптозу залишається невизначеною. Припускають, що окиснені фосфоліпіди здатні переорієнтовуватись і запускають цей процес, привертаючи до клітин макрофагів. Основою іншої теорії є твердження, що збільшується проникність мембрани. Цю гіпотезу активно перевіряють на моделях тварин. Було встановлено, що деякі репродуктивні патології супроводжуються посиленням фероптозу, тому його вважають новою терапевтичною мішенню при лікуванні цих захворювань. The cell death can be sudden or regulated, such as apoptosis, autophagy, and ferroptosis. Today, the role of ferroptosis remains uncertain. They assume that oxidized phospholipids can reorient and trigger this process, attracting macrophage cells, or increases the permeability of the membrane. This hypothesis is actively tested on animal models. It was established that some reproductive pathologies are accompanied by an increase in ferroptosis, so it is considered a new therapeutic target in the treatment of these diseases.
Types of programmed cell death. Ferroptosis
Яновська Оксана Віталіївна https://orcid.org/0000-0003-1872-283Х Гордієнко Юлія Анатоліївна https://orcid.org/0000-0003-0788-2176
Keywords: фероптоз; ferroptosis; програмована загибель клітин; programmed cell death; апоптоз; apoptosis; автофагія; autophagy; піроптоз; pyroptosis