Використання лейкоцитарних індексів крові лабораторних щурів під час досліджень - Чумак, Владислав Олександрович; Chumak, Vladislav; Chumak, V.; Chumak, V. O.; Chumak, V. A.; Chumak, Vladyslav (Дніпровський ДАЕУ, 2026)
Висвітлено можливості використання лейкоцитарних індексів для оцінки адаптивних реакцій організму лабораторних тварин під впливом різних чинників. Показано їх інформативність при дослідженні імунних, запальних та інтоксикаційних процесів, а також під час доклінічних випробувань лікарських засобів і кормових добавок. Використання інтегральних показників лейкоцитів дозволяє об’єктивно оцінювати функціональний стан організму та його адаптаційні можливості. Vysvitleno mozhlyvosti vykorystannia leikotsytarnykh indeksiv dlia otsinky adaptyvnykh reaktsii orhanizmu laboratornykh tvaryn pid vplyvom riznykh chynnykiv. Pokazano yikh informatyvnist pry doslidzhenni imunnykh, zapalnykh ta intoksykatsiinykh protsesiv, a takozh pid chas doklinichnykh vyprobuvan likarskykh zasobiv i kormovykh dobavok. Vykorystannia intehralnykh pokaznykiv leikotsytiv dozvoliaie obiektyvno otsiniuvaty funktsionalnyi stan orhanizmu ta yoho adaptatsiini mozhlyvosti.
Vykorystannia leikotsytarnykh indeksiv krovi laboratornykh shchuriv pid chas doslidzhen
Чумак Владислав Олександрович https://orcid.org/0000-0002-0140-3982
Keywords: лейкоцитарні індекси; leikotsytarni indeksy; лабораторні тварини; laboratorni tvaryny; адаптивні реакції; adaptyvni reaktsii; імунна система; imunna systema