Експериментальна перевірка якості еластомерних ущільнень типу O-ring сучасних автотракторних двигунів внутрішнього згорання - Алієв, Ельчин Бахтияр огли; Aliiev, Elchyn; Черній, Олександр Анатолійович; Chernii, Olexandr; Калганков, Євген Васильвич; Kalhankov, Yevhen (Центральноукраїнський національний технічний університет, 2024)
Досліджувались еластомернікільцятипу O-ring. При їх стисканні в лабораторній установці до 35% деформації, сила стиску зразків кільця аналога показала більш стрімке зменшення протягом 24 годин, ніж така залежність визначена для оригінальних кілець. При витримці досліджуваних кілець в моторній оливі 168 год, релаксація напруження в матеріалі кільця аналога більш нестабільна.При вимірюванні геометричних параметрів кілець, краща відповідність до стандартних розмірів відмічена в оригінальних кільцях. Doslidzhuvalys elastomernikiltsiatypu O-ring. Pry yikh styskanni v laboratornii ustanovtsi do 35% deformatsii, syla stysku zrazkiv kiltsia analoha pokazala bilsh strimke zmenshennia protiahom 24 hodyn, nizh taka zalezhnist vyznachena dlia oryhinalnykh kilets. Pry vytrymtsi doslidzhuvanykh kilets v motornii olyvi 168 hod, relaksatsiia napruzhennia v materiali kiltsia analoha bilsh nestabilna.Pry vymiriuvanni heometrychnykh parametriv kilets, krashcha vidpovidnist do standartnykh rozmiriv vidmichena v oryhinalnykh kiltsiakh.
Eksperymentalna perevirka yakosti elastomernykh ushchilnen typu O-ring suchasnykh avtotraktornykh dvyhuniv vnutrishnoho zghorannia
Keywords: двигун внутрішнього згоряння; dvyhun vnutrishnoho zghoriannia; ущільнювальні кільця; ushchilniuvalni kiltsia; фторкаучук; ftorkauchuk; релаксація напруження; relaksatsiia napruzhennia; залишкова деформація; zalyshkova deformatsiia