Динаміка вмісту фосфоліпідів крові у худоби сірої української породи на різних етапах постнатального онтогенезу за різних систем утримання - Cуслова, Наталія Іванівна; Suslova, Natalіya; Suslova, N. I.; Suslova, N.; Suslova, Natalia; Спіцина, Тетяна Леонідівна; Spitsyna, Tetiana; Spitsina, T. (Білоцерківський НАУ, 2014)
У статті показано залежність вмісту фосфоліпідів крові у тварин сірої української худоби від систем утримання, сезону року і продуктивності тварин. Вміст фосфоліпідів у крові корів за стійлової системи утримання був вищим, ніж за табірно-пасовищної. Порівнюючи показники, що характеризують вміст фосфоліпідів у крові, видно, що у тварин за стійлової системи утримання цей показник був вищим на 15–20 %. В статье показана зависимость содержания фосфолипидов крови у скота серой украинской породы от систем содержания, сезона года и продуктивности животных. Уровень фосфолипидов в крови коров при стойловой системе содержания был выше на 15-20 %, чем при лагерно-пастбищной. Dependent phospholipid content was established in the blood of animals of gray Ukrainian cattle from systems maintenance, season and animal productivity. The content of phospholipids in the blood of cows per stall retention was higher than for the camp-pasture. Comparing the indicators characterizing the content of phospholipids in the blood, it is clear that animals in the stall system maintenance this figure was higher 15-20 %. The level of the blood phospholipids of animals changed during lactation. The lowest level of phospholipids in the blood of cows found dead in a period, and this difference proved to be statistically significant.
Динамика содержания фосфолипидов крови у скота серой украинской породы на разных этапах постнатального онтогенеза при различных условиях содержания
The dynamics of content of phospholipids of blood in cattle breed gray Ukrainian at different stages of postnatal ontogenesis for various systems maintenance
Cуслова Наталія Іванівна https://orcid.org/0000-0001-9500-9224 Спіцина Тетяна Леонідівна https://orcid.org/0000-0002-8047-7305
Keywords: продуктивність тварин; animal performance; система утримання; system maintenance; фосфоліпіди; phospholipids; лактація; lactation; сезон року; season