До питання про рибогосподарську експлуатацію Христофорівського водосховища - Новіцький, Роман Олександрович; Novitsky, R. A.; Novitsky, R. O.; Novitskiy, R. A.; Novitskiy, R. O.; Novickii, R. A.; Novitskij, R. A.; Novitskij, R. O.; Nowicki, R. A.; Novickij, R. A.; Novitskyy, R. O.; Novitskyi, R. O.; et al. (Дніпровський ДАЕУ, 2022)
1–2 липня 2022 року здійснено комплекс наукових досліджень на Христофорівському водосховищі (Криворізький район Дніпропетровської області) відповідно до тематики досліджень кафедри водних біоресурсів та аквакультури ДДАЕУ. Визначали видовий склад іхтіофауни водосховища, структурно-функціональні показники рибного населення, орієнтовний промисловий запас цінних риб і рибопродуктивність у водосховищі. Сучасна іхтіофауна водосховища нараховує 18 видів риб. Домінанту аборигенного комплексу складають карась сріблястий Carassius gibelio та плітка Rutilus rutilus. Розраховані можливі обсяги вилучення іхтіомаси в Христофорівському водосховищі за видами (на 2022–2026 рр.), а також обсяги вселення видів-біомеліорантів. Запропоновано порядок організації любительського та спортивного рибальства. On July 1–2, 2022, a complex of scientific studies was carried out at the Khristoforivka reservoir (Kryvoriz’ka district of Dnipropetrovsk region). The research was carried out according to the research topic of the Department of Aquatic Bioresources and Aquaculture of DSAEU. The species composition of the ichthyofauna of the reservoir, the structural and functional indicators of the fish population, the estimated industrial stock of valuable fish and fish productivity in the reservoir were determined. The current ichthyofauna of the reservoir includes 18 species of fish. The dominant species of the aboriginal complex are the silver crucian carp Carassius gibelio and the roach Rutilus rutilus. The possible volumes of ichthyomass extraction in the Khristoforivka Reservoir by species (for 2022–2026), as well as the volumes of introduction of biomeliorant species, are calculated. The procedure for organizing amateur and sport fishing is proposed.
On fishery exploitation of the Khristoforivka reservoir
Новіцький Роман Олександрович https://orcid.org/0000-0001-9373-5759
Keywords: порядок рибальства; fishing order; режим; regime; обґрунтування; rationale; рибопродуктивність; fish productivity