Leukocyte Indices in Dairy Cows under Heat Stress - Mylostyvyi, Roman; Milostiviy, Roman; Milostivyiy, Roman; Mylostyvyi, R. V.; Mylostyvyi, Roman V.; Mylostyvy, R.; Mylostyvyi, R.; Milostivyi, R.; Mylostyvyi, Roman Vasylovych; Милостивий, Роман Васильович (Дніпровський ДАЕУ, 2026)
Chronic heat stress in dairy cows is accompanied by significant alterations in both cellular and humoral immunity, which are reflected in leukogram parameters and integral leukocyte indices. An increase in neutrophil-associated indices, a decrease in lymphocyte-related indicators, and strong correlations between integral leukocyte indices and humoral immune parameters were observed. The results demonstrate the high diagnostic value and cost-effectiveness of integral leukocyte indices as practical tools for monitoring immune status in dairy cows exposed to heat stress. Хронічний тепловий стрес у молочних корів супроводжується суттєвими змінами клітинної та гуморальної ланок імунітету, що відображаються у показниках лейкограми та інтегральних лейкоцитарних індексах. Встановлено зростання нейтрофіл-асоційованих індексів, зниження показників, пов’язаних із лімфоцитарною активністю, а також тісні кореляційні зв’язки між інтегральними лейкоцитарними індексами та гуморальними факторами імунітету. Показано високу інформативність і економічну доцільність використання інтегральних лейкоцитарних індексів для моніторингу імунного статусу корів за умов теплового стресу.
Інтегральні лейкоцитарні індекси у молочних корів за умов теплового стресу
Милостивий Роман Васильович https://orcid.org/0000-0002-4450-8813
Keywords: heat stress; тепловий стрес; dairy cows; молочні корови; immune status; імунний статус; integral leukocyte indices; інтегральні лейкоцитарні індекси; leukogram; лейкограма; neutrophils; нейтрофіли; adaptation; адаптація