Удосконалення менеджменту аграрного підприємства на підставі дослідження його середовища - Савченко, Ксенія Олександрівна; Savchenko, Kseniia (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2023)
Мета кваліфікаційної роботи: дослідження теоретичних і практичних аспектів менеджменту аграрного підприємства. Для досягнення визначеної цілі були сформульовані такі завдання: - систематизувати теоретичні та методичні принципи менеджменту; - здійснити аналіз діяльності суб’єкта дослідження; - обґрунтувати заходи з впровадження нових бізнес-ідей, удосконалення менеджменту, забезпечення підвищення ефективності виробництва господарства в умовах ринкової економіки; - розробити і запропонувати підприємству до впровадження бізнес-проект з вирощування лікарських трав, який збільшить можливості в диверсифікації виробництва та в збільшенні прибутку. Методи дослідження. При вирішенні заявлених завдань були використані наступні методи дослідження: статистичні методи; монографічний метод; аналіз і синтез; SWOT-аналіз; кореляційно-регресійний аналіз, розрахунково-конструктивний метод. Обробка даних по дослідженню здійснювалася з використанням програми Microsoft Excel. Інформаційною базою досліджень стали: законодавчі та нормативні документи, навчальна та методична література, публікації у фахових виданнях, звітність ФГ «Орхідея» за період з 2018 по 2022 рр. Meta kvalifikatsiinoi roboty: doslidzhennia teoretychnykh i praktychnykh aspektiv menedzhmentu ahrarnoho pidpryiemstva. Dlia dosiahnennia vyznachenoi tsili buly sformulovani taki zavdannia: - systematyzuvaty teoretychni ta metodychni pryntsypy menedzhmentu; - zdiisnyty analiz diialnosti subiekta doslidzhennia; - obgruntuvaty zakhody z vprovadzhennia novykh biznes-idei, udoskonalennia menedzhmentu, zabezpechennia pidvyshchennia efektyvnosti vyrobnytstva hospodarstva v umovakh rynkovoi ekonomiky; - rozrobyty i zaproponuvaty pidpryiemstvu do vprovadzhennia biznes-proekt z vyroshchuvannia likarskykh trav, yakyi zbilshyt mozhlyvosti v dyversyfikatsii vyrobnytstva ta v zbilshenni prybutku. Metody doslidzhennia. Pry vyrishenni zaiavlenykh zavdan buly vykorystani nastupni metody doslidzhennia: statystychni metody; monohrafichnyi metod; analiz i syntez; SWOT-analiz; koreliatsiino-rehresiinyi analiz, rozrakhunkovo-konstruktyvnyi metod. Obrobka danykh po doslidzhenniu zdiisniuvalasia z vykorystanniam prohramy Microsoft Excel. Informatsiinoiu bazoiu doslidzhen staly: zakonodavchi ta normatyvni dokumenty, navchalna ta metodychna literatura, publikatsii u fakhovykh vydanniakh, zvitnist FH «Orkhideia» za period z 2018 po 2022 rr.
Udoskonalennia menedzhmentu ahrarnoho pidpryiemstva na pidstavi doslidzhennia yoho seredovyshcha
Keywords: аграрне підприємство; ahrarne pidpryiemstvo; дослідження його середовища; doslidzhennia yoho seredovyshcha; удосконалення менеджменту; udoskonalennia menedzhmentu