Нозологічний профіль офтальмопатології собак м. Дніпропетровськ - Хоменко, Катерина Станіславівна; Homenko, Katerina; Масліков, Сергій Миколайович; Maslikov, Sergіy (Дніпропетровський ДАЕУ, 2016)
Аналіз офтальмопатології у собак свідчить про наявність тенденції до її поширення, особливо серед молодих та літніх тварин. Особливо треба звернути увагу на значне представництво таких уражень як кон’юнктивіти, кератокон’юнктивіти та катаракти, що складають 34,8, 30,5 та 13,1 % усіх очних хвороб у собак. Серед кератокон’юнктивітів більшість (65,8 %) приходиться на гнійно-катаральну форму хвороби. The analysis of ophthalmopathology in dogs indicates a tendency to spread it, especially among young and elderly animals. Particular attention should be paid to the significant representation of lesions such as conjunctivitis, keratoconjunctivitis and cataracts, constituting 34.8, 30.5 and 13.1% of all eye diseases in dogs. Among keratoconjunctivitis the majority (65.8%) have a purulent-catarrhal form of the disease.
Keywords: собака; dog; офтальмопатологія; ophthalmopathology; кератокон’юнктивіт; keratoconjunctivitis; кататракта; catatractus