Визначення гострої токсичності кормової рослинної добавки експрес-методом на культурі інфузорій - Чумак, Владислав Олександрович; Chumak, Vladislav; Chumak, V.; Chumak, V. O.; Крива, Олеся Анатоліївна; Kryva, Olesia; Kryva, O. A.; Kryva, L. A.; Kriva, O. A.; Kriva, L. A.; Kryvaya, A.; Kryvaya, O. A. (Дніпровський ДАЕУ, 2020)
Кормова добавка у концентраціях інтервалу 50-100 г/л викликала загибель Paramecium caudatum. Зокрема, при розведенні 1:20 (або 50 г/л) у середньому залишались 72% живих інфузорій, при розведенні 1:13,3 (або 75 г/л) виживало близько 23% найпростіших. При розведенні 1:10 та менших (концентрація понад 100 г/л) у лунках мікроакваріуму припинявся рух інфузорій, вони збирались у верхньому шарі рідини та гинули. Для досліджуваної кормової добавки ЛК0 становить 3,9% або 38,5 г/л, ЛК50 — 6,7% або 67 г/л, ЛК100 — 9,5% або 95 г/л. Безпечними для теплокрівних тварин вважаються речовини, які не викликають загибель Paramecium caudatum у середовищі з концентрацією нижчою за 1% або 10 г/л. Таким чином, досліджувана кормова добавка може згодовуватись тваринам у дозі понад 2 г/кг маси тіла. Feed additive in concentrations in the range of 50-100 g / l caused the death of Paramecium caudatum. In particular, at a dilution of 1:20 (or 50 g / l) an average of 72% of living ciliates remained, at a dilution of 1: 13.3 (or 75 g / l) about 23% of protozoa survived. At a dilution of 1:10 and less (concentration over 100 g / l) in the wells of the aquarium stopped the movement of ciliates, they collected in the upper layer of liquid and died. For the studied feed additive LK0 is 3.9% or 38.5 g / l, LK50 - 6.7% or 67 g / l, LK100 - 9.5% or 95 g / l. Substances that do not cause the death of Paramecium caudatum in an environment with a concentration below 1% or 10 g / l are considered safe for warm-blooded animals. Thus, the studied feed additive can be fed to animals at a dose of more than 2 g / kg body weight.
Determination of acute toxicity of fodder plant additive by express method on ciliate culture
Чумак Владислав Олександрович https://orcid.org/0000-0002-0140-3982 Крива Олеся Анатоліївна http://orcid.org/0000-0002-8825-2207
Keywords: інфузорії; ciliates; біотестування; biotesting; гостра токсичність; acute toxicity; кормова добавка; feed additive