Удосконалення технології вирощування соняшнику з обґрунтуванням параметрів дискової борони - Рябко, Артем Володимирович; Riabko, Artem (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2024)
В роботі проведено аналіз сучасних технологій вирощування соняшнику і розроблено удосконалену технологію для умов і на замовлення ТОВ «Дубрава» Магдалинівського району Дніпропетровської області. Розроблено технологічну карту вирощування і визначено необхідний комплекс машин на підставі графіків використання тракторів і сільськогосподарських машин. Розроблено конструкцію дискової борони для поверхневого обробітку ґрунту і проведені розрахунки основних параметрів і режиму її роботи, визначено технологічні показники процесу обробітку ґрунту. Розроблені заходи з охорони праці можуть бути використані при проведенні інструктажів при вирощуванні соняшнику і підвищать рівень безпеки працівників при виконанні технологічних операцій. Річний економічний ефект від застосування удосконаленої технології і дискової борони в господарстві становить 1162752 грн., а затрати на виготовлення окупляться протягом 1 року експлуатації. V roboti provedeno analiz suchasnykh tekhnolohii vyroshchuvannia soniashnyku i rozrobleno udoskonalenu tekhnolohiiu dlia umov i na zamovlennia TOV «Dubrava» Mahdalynivskoho raionu Dnipropetrovskoi oblasti. Rozrobleno tekhnolohichnu kartu vyroshchuvannia i vyznacheno neobkhidnyi kompleks mashyn na pidstavi hrafikiv vykorystannia traktoriv i silskohospodarskykh mashyn. Rozrobleno konstruktsiiu dyskovoi borony dlia poverkhnevoho obrobitku gruntu i provedeni rozrakhunky osnovnykh parametriv i rezhymu yii roboty, vyznacheno tekhnolohichni pokaznyky protsesu obrobitku gruntu. Rozrobleni zakhody z okhorony pratsi mozhut buty vykorystani pry provedenni instruktazhiv pry vyroshchuvanni soniashnyku i pidvyshchat riven bezpeky pratsivnykiv pry vykonanni tekhnolohichnykh operatsii. Richnyi ekonomichnyi efekt vid zastosuvannia udoskonalenoi tekhnolohii i dyskovoi borony v hospodarstvi stanovyt 1162752 hrn., a zatraty na vyhotovlennia okupliatsia protiahom 1 roku ekspluatatsii.
Udoskonalennia tekhnolohii vyroshchuvannia soniashnyku z obgruntuvanniam parametriv dyskovoi borony
Keywords: соняшник; soniashnyk; технологія; tekhnolohiia; дискова борона; dyskova borona; ґрунт; grunt; параметри; parametry; режим роботи; rezhym roboty; охорона праці; okhorona pratsi; економічний ефект; ekonomichnyi efekt