Удосконалення управління кредитоспроможністю сільськогосподарського підприємства - Чоловський, Денис Олександрович; Cholovskyi, Denys (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2022)
Об’єкт дослідження – процес управління кредитоспроможністю сільгосппідприємства. Предмет дослідження – теоретичні й методичні аспекти процесу управління кредитоспроможністю сільгосппідприємства. Метою роботи є вивчення теоретико-методичних підходів й обґрунтування практичних рекомендацій щодо покращення рівня управління кредитоспроможністю сільськогосподарських підприємств у сучасних умовах розвитку. Методи дослідження – індукції та дедукції, діалектичного пізнання, порівняння, графічний, метод динамічних рядів, інтегральний метод. У роботі досліджено особливості управління кредитоспроможністю підприємств сільськогосподарської галузі, що спричиняються сезонністю ведення такого бізнесу. Проведений аналіз фінансового стану та оцінка рівня кредитоспроможності сільгосппідприємства дозволили визначити напрями щодо удосконалення процесу управління його кредитоспроможністю, який повинен здійснюватися у певній послідовності з виділенням трьох основних етапів такого управління: інформаційного, аналітичного та стратегічного. Результати рекомендовані до впровадження Дніпропетровською дослідною станцією Інституту овочівництва і баштанництва Національної академії аграрних наук України, с. Олександрівка, Дніпровський район, Дніпропетровська область. Obiekt doslidzhennia – protses upravlinnia kredytospromozhnistiu silhosppidpryiemstva. Predmet doslidzhennia – teoretychni y metodychni aspekty protsesu upravlinnia kredytospromozhnistiu silhosppidpryiemstva. Metoiu roboty ye vyvchennia teoretyko-metodychnykh pidkhodiv y obgruntuvannia praktychnykh rekomendatsii shchodo pokrashchennia rivnia upravlinnia kredytospromozhnistiu silskohospodarskykh pidpryiemstv u suchasnykh umovakh rozvytku. Metody doslidzhennia – induktsii ta deduktsii, dialektychnoho piznannia, porivniannia, hrafichnyi, metod dynamichnykh riadiv, intehralnyi metod. U roboti doslidzheno osoblyvosti upravlinnia kredytospromozhnistiu pidpryiemstv silskohospodarskoi haluzi, shcho sprychyniaiutsia sezonnistiu vedennia takoho biznesu. Provedenyi analiz finansovoho stanu ta otsinka rivnia kredytospromozhnosti silhosppidpryiemstva dozvolyly vyznachyty napriamy shchodo udoskonalennia protsesu upravlinnia yoho kredytospromozhnistiu, yakyi povynen zdiisniuvatysia u pevnii poslidovnosti z vydilenniam trokh osnovnykh etapiv takoho upravlinnia: informatsiinoho, analitychnoho ta stratehichnoho. Rezultaty rekomendovani do vprovadzhennia Dnipropetrovskoiu doslidnoiu stantsiieiu Instytutu ovochivnytstva i bashtannytstva Natsionalnoi akademii ahrarnykh nauk Ukrainy, s. Oleksandrivka, Dniprovskyi raion, Dnipropetrovska oblast.
Udoskonalennia upravlinnia kredytospromozhnistiu silskohospodarskoho pidpryiemstva
Keywords: залучений капітал; attracted capital; кредитоспроможність; creditworthiness; сільськогосподарське підприємство; agricultural enterprise; фінансовий стан; financial condition; методи оцінки кредитоспроможності; methods of creditworthiness assessment