Муміфікація плодів у тварин - Корейба, Людмила Володимирівна; Koreyba, Ludmila; Koreyba, L. V.; Koreyba, Lyudmila Volodymyrivna; Koreyba, L.; Koreiba, L. V.; Coregba, L. V.; Korejba, L.; Koreyba, Lyudmila; Koreiba, L.; Алексєєва, Наталія Вікторівна; Alekseeva, Nataliya; et al. (Sergeieva&Co, Karlsruhe, Germany, 2023)
Муміфікація плода – це поліетіологічне і найбільш серйозне порушення вагітності у самок різних видів тварин, яке найчастіше зустрічається у багатоплідних (свині до 4%). У корів муміфікація плода реєструється на 4–8 місяці вагітності й характеризується припиненням розвитку та загибеллю плода без аборту, продукцією жовтим тілом прогестерону, що сприяє формуванню муміфікованого плоду. Загальні причини включають генетичні або хромосомні аномалії, дефекти плаценти, інфекційні агенти, аномальну концентрацію гормонів і необґрунтоване застосування лікарських засобів. Трансректальная пальпація, рентгенографія і ультразвукове дослідження є ефективними клінічними методами для діагностики муміфікації. Попередження муміфікації плодів полягає у дотриманні правил гігієни та санітарії, періодичного спостереження за стандартними протоколами вакцинації та прийняття рекомендованих програм репродуктивного моніторингу. Fetal mummification is a polyetiological and most serious pregnancy disorder in females of various animal species, which is most common in multiparous (pigs up to 4%). In cows, fetal mummification is registered at 4–8 months of pregnancy and is characterized by the cessation of development and death of the fetus without abortion, the production of progesterone by the corpus luteum, which contributes to the formation of the mummified fetus. Common causes include genetic or chromosomal abnormalities, placental defects, infectious agents, abnormal hormone concentrations, and inappropriate drug use. Effective clinical methods of diagnosing mummification are transrectal palpation, radiography and ultrasound. Prevention of mummification of fetuses consists in observing the rules of hygiene and sanitation, periodic monitoring of standard vaccination protocols and adoption of recommended reproductive monitoring programs.
Mummificatin of fruits in animals
Корейба Людмила Володимирівна https://orcid.org/0000-0002-8658-1779 Алексєєва Наталія Вікторівна https://orcid.org/0000-0003-1984-5209 Дуда Юлія Вікторівна https://orcid.org/0000-0003-0892-0402
Keywords: профілактика; prevention; самки різних видів тварин; females of various species of animals; патологія вагітності; pathology of pregnancy; муміфікація плодів; mummification of fetuses; особливості клінічного прояву; features of clinical manifestation; діагностика; diagnosis