Податок на додану вартість: сутність та особливості обліку - Саванчук, Тетяна Миколаївна; Savanchuk, Tetiana; Галчанська, Валентина Олександрівна; Galchanska, Valentina (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2020)
У статті розглянуто погляди науковців на визначення сутності податку на додану вартість. Виокремлено певні проблеми, які існуть в Україні в системі нарахування та сплати податку на додану вартість. Наведено перелік даних, що формується в системі електронного адміністрування податку на додану вартість та в системі обліку підприємства, що дало можливість розробити та запропонувати до використання форму реєстру звірки даних податкових накладних та підтверджуючих документів, який дозволить посилити контроль за нарахуванням та сплатою ПДВ на підприємстві. The article considers the views of scientists on determining the nature of value added tax. Certain problems that exist in Ukraine in the system of accrual and payment of value added tax are highlighted. The list of data formed in the system of electronic administration of value added tax and in the accounting system of the enterprise, which made it possible to develop and propose to use the form of the register of tax invoices and supporting documents, which will strengthen control over VAT accrual and payment at the enterprise.
Value added tax: the essence and features of accounting
Keywords: податок на додану вартість; value added tax; податковий облік; tax accounting; електронний кабінет платника; electronic office of the payer; облік; accounting; звірка; reconciliation