Розробка еколого-ландшафтного підходу розвитку зеленого туризму в Дніпропетровській області - Маринець, М. А.; Marynets, M. (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2020)
Економічну ефективність сільського зеленого туризму розуміють як результат діяльності, що було досягнуто за певного рівня витрат. Економічну ефективність сільського зеленого туризму можна розглядати на рівнях: а) на мікрорівні (окремі садиби); б) на рівні регіону чи території; в) на макрорівні. Розрахунок показників економічної ефективності сільського зеленого туризму дає змогу провести фінансовий аналіз туристичної діяльності, розробити стратегію розвитку, здійснити аналіз доцільності інвестицій у сферу сільського туризму. При оцінці методики економічної ефективності сільського зеленого туризму необхідно враховувати певні особливості пов’язані з отриманням цілісного бачення розвитку сільського зеленого туризму, тобто має бути налагоджена статистична база, яка охоплюватиме повністю сферу за напрямом. Також велику роль відіграє відсутність єдиних показників, які характеризують досліджувану галузь та відповідають статичним спостереженням. Окрім цього, необхідне зростання соціально-економічної ролі та поступальний характер розвитку галузі. Ekonomichnu efektyvnist silskoho zelenoho turyzmu rozumiiut yak rezultat diialnosti, shcho bulo dosiahnuto za pevnoho rivnia vytrat. Ekonomichnu efektyvnist silskoho zelenoho turyzmu mozhna rozghliadaty na rivniakh: a) na mikrorivni (okremi sadyby); b) na rivni rehionu chy terytorii; v) na makrorivni. Rozrakhunok pokaznykiv ekonomichnoi efektyvnosti silskoho zelenoho turyzmu daie zmohu provesty finansovyi analiz turystychnoi diialnosti, rozrobyty stratehiiu rozvytku, zdiisnyty analiz dotsilnosti investytsii u sferu silskoho turyzmu. Pry otsintsi metodyky ekonomichnoi efektyvnosti silskoho zelenoho turyzmu neobkhidno vrakhovuvaty pevni osoblyvosti poviazani z otrymanniam tsilisnoho bachennia rozvytku silskoho zelenoho turyzmu, tobto maie buty nalahodzhena statystychna baza, yaka okhopliuvatyme povnistiu sferu za napriamom. Takozh velyku rol vidihraie vidsutnist yedynykh pokaznykiv, yaki kharakteryzuiut doslidzhuvanu haluz ta vidpovidaiut statychnym sposterezhenniam. Okrim tsoho, neobkhidne zrostannia sotsialno-ekonomichnoi roli ta postupalnyi kharakter rozvytku haluzi.
Rozrobka ekoloho-landshaftnoho pidkhodu rozvytku zelenoho turyzmu v Dnipropetrovskii oblasti
Keywords: екосадиба; ekosadyba; зелений туризм; zelenyi turyzm; туристичний продукт; turystychnyi produkt; сільський зелений туризм; silskyi zelenyi turyzm; екотуризм; ekoturyzm; екологічний туризм; ekolohichnyi turyzm; садиба; sadyba; екологія; ekolohiia; сільський туризм; silskyi turyzm