Удосконалення технологічної лінії видалення гною на фермі великої рогатої худоби з розробкою скребкового транспортеру - Коваленко, Єгор Володимирович; Kovalenko, Yehor (ДДАЕУ, 2023)
Метою роботи є підвищення ефективності технологічного процесу видалення гною на фермі великої рогатої худоби з удосконаленням скребкового транспортеру, яка забезпечить зменшення енерговитрат. Проведено аналіз технологій утримання ВРХ, встановлені основні їх недоліки і переваги. Повна реконструкція корівника потребує великих капітальних вкладень, тому прийнято рішення провести вдосконалення лінії видалення гною.В результаті аналізу техніко-технологічних рішень технологічного процесу видалення гною встановлено, що одним із способів підвищення його ефективності є удосконалення скребкового транспортеру.Згідно прийнятої системи утримання тварин підібрана оптимальна технологічна схема процесу видалення гною, яка дозволяє ефективно прибирати тваринницькі приміщення. Вибрано тип та розрахована кількість засобів механізації, які входять до лінії. Проведено аналіз існуючих конструкцій стаціонарних механічних засобів прибирання гною. В процесі аналізу розроблено конструкцію скребкового транспортеру для прибирання гною який забезпечує зменшення кількості проходів за рахунок якісного прибирання гною.Проведені техніко-економічні розрахунки для лінії видалення гною, включаючи загальні експлуатаційні витрати, додаткові капіталовкладення та річний економічний ефект від впровадження нашої розробки. Порівнюючи економічні показники лінії видалення гною на фермі, прийшли до висновку, що використання нашого скребка, хоч і залежить від трохи більшого обсягу капіталовкладень, приведе до менших експлуатаційних витрат, ніж використання базового варіанту. Metoiu roboty ye pidvyshchennia efektyvnosti tekhnolohichnoho protsesu vydalennia hnoiu na fermi velykoi rohatoi khudoby z udoskonalenniam skrebkovoho transporteru, yaka zabezpechyt zmenshennia enerhovytrat. Provedeno analiz tekhnolohii utrymannia VRKh, vstanovleni osnovni yikh nedoliky i perevahy. Povna rekonstruktsiia korivnyka potrebuie velykykh kapitalnykh vkladen, tomu pryiniato rishennia provesty vdoskonalennia linii vydalennia hnoiu.V rezultati analizu tekhniko-tekhnolohichnykh rishen tekhnolohichnoho protsesu vydalennia hnoiu vstanovleno, shcho odnym iz sposobiv pidvyshchennia yoho efektyvnosti ye udoskonalennia skrebkovoho transporteru.Zghidno pryiniatoi systemy utrymannia tvaryn pidibrana optymalna tekhnolohichna skhema protsesu vydalennia hnoiu, yaka dozvoliaie efektyvno prybyraty tvarynnytski prymishchennia. Vybrano typ ta rozrakhovana kilkist zasobiv mekhanizatsii, yaki vkhodiat do linii. Provedeno analiz isnuiuchykh konstruktsii statsionarnykh mekhanichnykh zasobiv prybyrannia hnoiu. V protsesi analizu rozrobleno konstruktsiiu skrebkovoho transporteru dlia prybyrannia hnoiu yakyi zabezpechuie zmenshennia kilkosti prokhodiv za rakhunok yakisnoho prybyrannia hnoiu.Provedeni tekhniko-ekonomichni rozrakhunky dlia linii vydalennia hnoiu, vkliuchaiuchy zahalni ekspluatatsiini vytraty, dodatkovi kapitalovkladennia ta richnyi ekonomichnyi efekt vid vprovadzhennia nashoi rozrobky. Porivniuiuchy ekonomichni pokaznyky linii vydalennia hnoiu na fermi, pryishly do vysnovku, shcho vykorystannia nashoho skrebka, khoch i zalezhyt vid trokhy bilshoho obsiahu kapitalovkladen, pryvede do menshykh ekspluatatsiinykh vytrat, nizh vykorystannia bazovoho variantu.
Udoskonalennia tekhnolohichnoi linii vydalennia hnoiu na fermi velykoi rohatoi khudoby z rozrobkoiu skrebkovoho transporteru
Keywords: корівник; korivnyk; гній; hnii; лінія; liniia; скребковий транспортер; skrebkovyi transporter; конструкція; konstruktsiia; ефективність; efektyvnist