Удосконалення використання техніки при вирощуванні пшениці озимої з розробкою операційної технології обприскування - Забуга, Микола Олександрович; Zabuha, Mykola Oleksandrovych (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2025)
Озима пшениця займає важливе місце в сівозміні як одна з провідних зернових культур. Її правильне розміщення в структурі сівозміни сприяє підвищенню врожайності, покращенню фітосанітарного стану ґрунтів і раціональному використанню вологи та поживних речовин. Україна – один із ключових експортерів пшениці у світі. У різні роки вона входила до п'ятірки провідних постачальників, поряд з росією, ЄС, США, Канадою та Австралією. До 2022 року експорт пшениці був стабільним, і щорічно становив 16…20 млн тон. Озима пшениця складає понад 95% всього виробленого та експортованого обсягу пшениці. У 2023/24 маркетинговому році експорт пшениці зріс до 18,4 млн тон завдяки відкриттю гуманітарного морського коридору та впровадженню механізму страхування суден, що зменшило логістичні витрати для експортерів. Ozyma pshenytsia zaimaie vazhlyve mistse v sivozmini yak odna z providnykh zernovykh kultur. Yii pravylne rozmishchennia v strukturi sivozminy spryiaie pidvyshchenniu vrozhainosti, pokrashchenniu fitosanitarnoho stanu gruntiv i ratsionalnomu vykorystanniu volohy ta pozhyvnykh rechovyn. Ukraina – odyn iz kliuchovykh eksporteriv pshenytsi u sviti. U rizni roky vona vkhodyla do piatirky providnykh postachalnykiv, poriad z rosiieiu, YeS, SShA, Kanadoiu ta Avstraliieiu. Do 2022 roku eksport pshenytsi buv stabilnym, i shchorichno stanovyv 16…20 mln ton. Ozyma pshenytsia skladaie ponad 95% vsoho vyroblenoho ta eksportovanoho obsiahu pshenytsi. U 2023/24 marketynhovomu rotsi eksport pshenytsi zris do 18,4 mln ton zavdiaky vidkryttiu humanitarnoho morskoho korydoru ta vprovadzhenniu mekhanizmu strakhuvannia suden, shcho zmenshylo lohistychni vytraty dlia eksporteriv.
Udoskonalennia vykorystannia tekhniky pry vyroshchuvanni pshenytsi ozymoi z rozrobkoiu operatsiinoi tekhnolohii obpryskuvannia
Keywords: пшениця озима; pshenytsia ozyma; пестициди; pestytsydy; обприскувач; obpryskuvach; внесення робочого розчину; vnesennia robochoho rozchynu; операційно-технологічна карта; operatsiino-tekhnolohichna karta