Функціонально-морфологічні зміни печінки за цистицеркозу кролів - Дуда, Юлія Вікторівна; Duda, Yuliya; Duda, Y. V.; Duda, J. V.; Duda, Julia; Duda, Y.; Duda, J.; Duda, Yulia; Duda, Yu.; Duda, Yulia V.; Duda, Julia Viktorovna; Duda, Yu. V. (Державний науково-дослідний контрольний інститут ветеринарних препаратів та кормових добавок і Інститут біології тварин, 2018)
У статті представлені результати досліджень функціонально-морфологічних змін печінки за спонтанного цистицеркозу кролів. Встановлено за високої інтенсивності інвазії цистицерками збільшення печінки в об’ємі, нерівномірне її забарвлення, під серозною оболонкою численні білуваті звивисті тяжі завдовжки до 15 мм, в паренхімі залози ходи, де знаходили молодих цистицерків завдовжки до 15 мм. За низької інтенсивності інвазії спостерігали тільки декілька тяжів. Вага печінки з жовчним міхуром у хворих на цистицеркоз кролів була менша на 13,42% (р<0,05), ніж у здорових. В крові кролів, уражених збудником Cysticercus pisiformis, порівняно зі здоровими тваринами відмічали високу активність АлАТ в 1,37 рази (p<0,05) і АсАТ в 1,50 рази (p<0,05), наближення індексу де Рітіса до одиниці. Рівень активності холінестерази у крові дослідних тварин в 2,03 рази (p<0,001) нижчий, ніж у контролю, а рівень ГГТ в крові інвазованих кролів на 18,33% (p<0,05) вищий, ніж у здорових. The article shows the results of studies of functional-morphological changes in the liver during spontaneous cysticercosis of rabbits. It was found that at high intensity of cysticercosis invasion, liver enlargement in the volume, uneven coloring, numerous whitish winding strands up to 15 mm long, which are located under the serous membrane, in the parenchyma of the gland was young larval were found up to 15 mm in length. At a low intensity of invasion, only a few strands were observed. The weight of the liver with gall bladder in rabbits infected with cysticercosis was lower by 13,42 % (p<0,05) than in healthy. In the blood of rabbits infected with the Cysticercus pisiformis, activity of ALT was 1,37 times (p<0,05), AST – 1,50 times (p<0,05) higher than in healthy animals. The de Ritis index approached to unit at sick animals. The level of cholinesterase activity in the blood of experimental animals is 2,03 times (p<0,001) lower than in control. The level of GGT in the blood of the infected rabbits is 18,33 % (p<0,05) higher than in healthy animals.
Functional-morphological changes of the liver during the cysticercosis of rabbits
Дуда Юлія Вікторівна https://orcid.org/0000-0003-0892-0402
Keywords: кролі; rabbits; печінка; liver; цистицеркоз; cysticercosis; Cysticercus pisiformis; Cysticercus pisiformis; ферменти; ferments