Патолого-анатомічний прояв дирофіляріозу у собак - Заїка, Ю. Ю.; Zaika, Y.; Дуда, Юлія Вікторівна; Duda, Yuliya; Duda, Y. V.; Duda, J. V.; Duda, Julia; Duda, Y.; Duda, J.; Duda, Yulia; Duda, Yu.; Duda, Yulia V.; et al. (Дніпровський ДАЕУ, 2018)
Починаючи з 90х років ХХ століття на території України простежується тенденція зростання випадків дирофіляріозу у собак та людей. Поширенню захворювання сприяють: збільшення кількості собак у помешканнях людей та бродячих, безпритульних тварин; значна міграція людей разом з тваринами, а також адаптація дирофілярій до різних проміжних хазяїв. В роботі використані результати патолого-анатомічних досліджень 3х собак різних порід, що хворіли на дирофіляріоз. Патологоанатомічний розтин трупів собак виконували в умовах приватної клініки ветеринарної медицини “Звірятко”, місто Дніпро. Патологоанатомічними ознаками дирофіляріозу на розтині собак були анемія слизових оболонок, білковий гепатоз, зміни в серці та легенях, серознокатаральна бронхопневмонія, хронічне катаральне запалення шлунковокишкового тракту. Безпосередніми причинами смерті собак були зупинка серця і асфіксія внаслідок венозної гіперемії та набряку легень. Такий стан розвивався з причини завороту і гострого розширення шлунка та гострої непрохідності кишковика. Begins from 90th years XX century on the territory of Ukraine tracks the increase of occasions Dyrofilyarioz of dogs and peoples. Spreading of disease supports the increase of dogs at home and stray dogs, significant peoples’ migration with pets, and also adaptation dyrofilyariy to different interstitial hots. It was used pathological and anatomical explorations of 3 different dogs that was ill dyrofilyarioz.
Pathological and anatomical display Dyrofilyarioz of dogs
Дуда Юлія Вікторівна https://orcid.org/0000-0003-0892-0402 Корейба Людмила Володимирівна https://orcid.org/0000-0002-8658-1779
Keywords: патолого-анатомічний розтин; pathological and anatomical autopsy; дирофіляріоз; Dyrofilyarioz; хвороби собак; diseases of dogs