Еколого-ландшафтні особливості заплавних лісів о. Хортиця та перспективи їх рекреаційного використання - Лісовець, Ян Ігорович; Lisovets, Yan Ihorovych (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2025)
Об’єкт досліджень: заплавні лісові та деревно-чагарникові угруповання острова Хортиця (м. Запоріжжя). Предмет досліджень: структура, видовий склад, екологічні особливості і відповідність деревно-чагарникових угруповань заплавних лісів острова Хортиця чинникам довкілля в умовах трансформації гідрологічного режиму. Мета кваліфікаційної роботи: оцінити сучасний стан деревно-чагарникових угруповань заплавних лісів острова Хортиця, їх видовий склад, структурну організацію та екологічну відповідність умовам середовища, а також проаналізувати просторові зміни рослинного покриву за даними супутникового моніторингу й перспективи рекреаційного використання території. Obiekt doslidzhen: zaplavni lisovi ta derevno-chaharnykovi uhrupovannia ostrova Khortytsia (m. Zaporizhzhia). Predmet doslidzhen: struktura, vydovyi sklad, ekolohichni osoblyvosti i vidpovidnist derevno-chaharnykovykh uhrupovan zaplavnykh lisiv ostrova Khortytsia chynnykam dovkillia v umovakh transformatsii hidrolohichnoho rezhymu. Meta kvalifikatsiinoi roboty: otsinyty suchasnyi stan derevno-chaharnykovykh uhrupovan zaplavnykh lisiv ostrova Khortytsia, yikh vydovyi sklad, strukturnu orhanizatsiiu ta ekolohichnu vidpovidnist umovam seredovyshcha, a takozh proanalizuvaty prostorovi zminy roslynnoho pokryvu za danymy suputnykovoho monitorynhu y perspektyvy rekreatsiinoho vykorystannia terytorii.
Ekoloho-landshaftni osoblyvosti zaplavnykh lisiv o. Khortytsia ta perspektyvy yikh rekreatsiinoho vykorystannia
Keywords: острів Хортиця; ostriv Khortytsia; заплавні ліси; zaplavni lisy; деревно-чагарникові угруповання; derevno-chaharnykovi uhrupovannia; сукцесія; suktsesiia; віталітетний стан; vitalitetnyi stan