Вплив мінеральної добавки на відгодівельні та м’ясні показники свиней у товаристві з обмеженою відповідальністю “Нова Зоря Дніпра” Дніпровського району Дніпропетровської області - Волков, А. В.; Volkov, A. V. (Дніпровський ДАЕУ, 2023)
Під час написання кваліфікаційної роботи було встановлено, що сучасне свинарство найбільш специфічна галузь тваринництва і займає лідируючу позицію в м’ясному балансі світового виробництва. Щоб отримати свинину високої якості та низької собівартості, необхідно модернізувати галузь свинарства, а це необхідно лише за умов високоефективного введення свинарства. Тому створення якісної кормової бази, це запорука успішного свинарства. Метою досліджень було вивчення ефективності використання у годівлі свиней кормових добавок «Сапокорм» та «Профі» та їх вплив на якісні показники м’яса. Для досягнення поставленої мети вирішували наступні задачі: визначити віковий склад та структуру стада свиней господарства, проаналізувати технології вирощування, годівлі та використання тварин, провести науковий дослід з вивчення ефективності використання кормових добавок, (кормова добавка Профі у порівнянні з Сапокормом була набагато дешевшою), виявити недоліки в технології годівлі та надати пропозиції виробництву. Pid chas napysannia kvalifikatsiinoi roboty bulo vstanovleno, shcho suchasne svynarstvo naibilsh spetsyfichna haluz tvarynnytstva i zaimaie lidyruiuchu pozytsiiu v miasnomu balansi svitovoho vyrobnytstva. Shchob otrymaty svynynu vysokoi yakosti ta nyzkoi sobivartosti, neobkhidno modernizuvaty haluz svynarstva, a tse neobkhidno lyshe za umov vysokoefektyvnoho vvedennia svynarstva. Tomu stvorennia yakisnoi kormovoi bazy, tse zaporuka uspishnoho svynarstva. Metoiu doslidzhen bulo vyvchennia efektyvnosti vykorystannia u hodivli svynei kormovykh dobavok «Sapokorm» ta «Profi» ta yikh vplyv na yakisni pokaznyky miasa. Dlia dosiahnennia postavlenoi mety vyrishuvaly nastupni zadachi: vyznachyty vikovyi sklad ta strukturu stada svynei hospodarstva, proanalizuvaty tekhnolohii vyroshchuvannia, hodivli ta vykorystannia tvaryn, provesty naukovyi doslid z vyvchennia efektyvnosti vykorystannia kormovykh dobavok, (kormova dobavka Profi u porivnianni z Sapokormom bula nabahato deshevshoiu), vyiavyty nedoliky v tekhnolohii hodivli ta nadaty propozytsii vyrobnytstvu.
Vplyv mineralnoi dobavky na vidhodivelni ta miasni pokaznyky svynei u tovarystvi z obmezhenoiu vidpovidalnistiu “Nova Zoria Dnipra” Dniprovskoho raionu Dnipropetrovskoi oblasti
Keywords: свинарство; svynarstvo; мінеральні добавки; mineralni dobavky; відгодівельні та м’ясні показники свиней; vidhodivelni ta miasni pokaznyky svynei; годівля свиней; hodivlia svynei