Сучасні системи мульчувального обробітку ґрунту в Північному Степу - Цилюрик, Олександр Іванович; Tsyliuryk, Oleksandr (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2023)
Узагальнено результати багаторічних досліджень щодо ефективності різних способів та систем обробітку ґрунту в Північному Степу України. Висвітлено питання стосовно поліпшення застосування технології мульчувального обробітку ґрунту, використання мінеральних добрив разом із рослинними рештками, відновлення родючості чорнозему та захисту його від ерозійних процесів, а в результаті – підвищення врожайності польових культур за мінімальних виробничих витрат. Упровадження розробленої системи мульчувального обробітку ґрунту в аграрне виробництво сприятиме підвищенню продуктивності та рентабельності галузі рослинництва, сталому виробництву продукції, збереженню родючості чорноземів, регуляції водного, повітряного і поживного режимів ґрунту. Матеріали монографії мають глибоке наукове обґрунтування, підтверджені польовими дослідами, виробничими експериментами, будуть корисними для спеціалістів аграрного сектору, зокрема, фермерів, технологів, наукових працівників, викладачів вищих навчальних закладів, аспірантів, магістрів, студентів. Uzahalneno rezultaty bahatorichnykh doslidzhen shchodo efektyvnosti riznykh sposobiv ta system obrobitku gruntu v Pivnichnomu Stepu Ukrainy. Vysvitleno pytannia stosovno polipshennia zastosuvannia tekhnolohii mulchuvalnoho obrobitku gruntu, vykorystannia mineralnykh dobryv razom iz roslynnymy reshtkamy, vidnovlennia rodiuchosti chornozemu ta zakhystu yoho vid eroziinykh protsesiv, a v rezultati – pidvyshchennia vrozhainosti polovykh kultur za minimalnykh vyrobnychykh vytrat. Uprovadzhennia rozroblenoi systemy mulchuvalnoho obrobitku gruntu v ahrarne vyrobnytstvo spryiatyme pidvyshchenniu produktyvnosti ta rentabelnosti haluzi roslynnytstva, stalomu vyrobnytstvu produktsii, zberezhenniu rodiuchosti chornozemiv, rehuliatsii vodnoho, povitrianoho i pozhyvnoho rezhymiv gruntu. Materialy monohrafii maiut hlyboke naukove obgruntuvannia, pidtverdzheni polovymy doslidamy, vyrobnychymy eksperymentamy, budut korysnymy dlia spetsialistiv ahrarnoho sektoru, zokrema, fermeriv, tekhnolohiv, naukovykh pratsivnykiv, vykladachiv vyshchykh navchalnykh zakladiv, aspirantiv, mahistriv, studentiv.
Modern systems of soil mulching in the Northern Steppe
Keywords: мульчувальний обробіток ґрунту; mulching; щільність; density; пористість; porosity; чизельний обробіток ґрунту; chisel tillage; дискування; disking; післяжнивні рештки; post-harvest residues