Становлення та перспективи розвитку територіальних громад в сучасних умовах - Таранова, Валерія Валентинівна; Taranova, Valeriia (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2025)
Мета роботи полягає в обґрунтуванні теоретичних засад та розробленні практичних рекомендацій щодо підвищення спроможності територіальних громад, а також у визначенні напрямів удосконалення управління розвитком Чернеччинської територіальної громади. Об’єкт дослідження – процеси становлення, функціонування та розвитку територіальних громад в умовах децентралізації публічної влади. Предмет дослідження – механізми управління соціально-економічним та фінансовим розвитком територіальної громади (на прикладі Чернеччинської сільської ради). Meta roboty poliahaie v obgruntuvanni teoretychnykh zasad ta rozroblenni praktychnykh rekomendatsii shchodo pidvyshchennia spromozhnosti terytorialnykh hromad, a takozh u vyznachenni napriamiv udoskonalennia upravlinnia rozvytkom Chernechchynskoi terytorialnoi hromady. Obiekt doslidzhennia – protsesy stanovlennia, funktsionuvannia ta rozvytku terytorialnykh hromad v umovakh detsentralizatsii publichnoi vlady. Predmet doslidzhennia – mekhanizmy upravlinnia sotsialno-ekonomichnym ta finansovym rozvytkom terytorialnoi hromady (na prykladi Chernechchynskoi silskoi rady).
Stanovlennia ta perspektyvy rozvytku terytorialnykh hromad v suchasnykh umovakh
Keywords: децентралізація; decentralization; територіальна громада; territorial community; місцеве самоврядування; local self-government; фінансова спроможність; financial capacity; соціально-економічний розвиток; socio-economic development; бюджет громади; community budget; управлінська діяльність; managerial performance; стратегічне планування; strategic planning; інфраструктура; infrastructure; публічне управління; public administration