Закордонний досвід становлення та розвитку екологічного туризму та можливості його використання в Україні - Безугла, Людмила Сергіївна; Bezuhla, Liudmyla (Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу, 2020)
У статті розглянуто характерні риси європейських моделей організації екологічного (зеленого) туризму: британської, французької, німецької, італійської, чеської, іспанської, польської та латвійської. Досліджено особливості розвитку екотуризму в різних країнах світу (Італія, Австрія, Фінляндія, Іспанія, Німеччина, Великобританія, Угорщина, Румунія, Польща, Кіпр). Вивчено сутність податкових механізмів, які застосовуються в ряді країн світу з метою стимулювання розвитку екологічного туризму. Встановлено, що досвід розвинених країн доцільно використовувати в сучасних умовах України, але з урахуванням специфіки розвитку національної економіки. Розвиток екологічного туризму в Україні можливий за умови використання маркетингових комунікацій, залучення міжнародних організацій щодо популяризації новітніх технологій у цій сфері, забезпечення поінформованості населення, що дасть змогу поліпшити екотуристичну інфраструктуру в регіонах. The article considers the characteristic features of European models of organization of ecological (green) tourism: British, French, German, Italian, Czech, Spanish, Polish and Latvian. The peculiarities of ecotourism development in different countries of the world (Italy, Austria, Finland, Spain, Germany, Great Britain, Hungary, Romania, Poland, Cyprus) are studied. The essence of tax mechanisms applied in a number of countries of the world for the purpose of stimulation of development of ecological tourism is studied. It is established that the experience of developed countries should be used in the modern conditions of Ukraine, but taking into account the specifics of the national economy. The development of ecological tourism in Ukraine is possible with the use of marketing communications, involvement of international organizations to promote the latest technologies in this area, ensuring public awareness, which will improve the ecotourism infrastructure in the regions.
Foreign experience of establishment and development of ecological tourism and opportunities its use in Ukraine
Keywords: екологічний туризм; ecological tourism; екотуристична діяльність; ecotourism activity; світовий досвід; world experience; механізми; mechanisms; пріоритетні напрями; priority directions