Оптимізація раціонів годівлі курчат-бройлерів за рахунок введення у комбікорми ферментних препаратів у товаристві з обмеженою відповідальністю “Агро-Овен” Новомосковського району Дніпропетровської області - Панченко, С. В.; Panchenko, S. V. (Дніпровський ДАЕУ, 2024)
Організація повноцінної годівлі сільськогосподарської птиці заснована на знанні їх потреб у різних поживних речовинах: протеїнах, ліпідах, вуглеводах, вітамінах, мінеральних та біологічно активних речовинах. Як показує вітчизняний та світовий досвід, використання кормових засобів, що містять компоненти які важко гідролізуються, можливе при використанні в комбікормах ферментних препаратів, при цьому найбільш ефективним є ферментні препарати комплексної дії. Сьогодні основу раціонів для птиці складають злакові рослини місцевого виробництва та відходи оліє-екстрактивного виробництва (шроти та макухи). Тому для птиці особливо актуальним є збагачення комбікормів ферментативними препаратами. Цій теми і була присвячена магістерська робота. Кваліфікаційна робота на здобуття освітнього ступеня Магістр представлена на 51 сторінці машинописного тексту, містить 10 таблиць, 9 рисунків та 24 літературних джерел. The organization of full-fledged feeding of farm poultry is based on knowledge of their needs for various nutrients: proteins, lipids, carbohydrates, vitamins, minerals and biologically active substances. The studies have established that feeding the studied preparation as part of the compound feed had a stimulating effect on the viability of the birds of the experimental groups, which was manifested in high values of the survival rate, respectively 94.0; 95.0 and 95.0% versus 92.0% in the control group, which is 2.0; 3.0 and 3.0% more in favor of the control analogues. The best indicators were characterized by the birds of the second experimental group, which received 75 g of the enzyme preparation as part of the compound feed. The increase in the live weight index was noticeable from the 14th day of cultivation, and it was 374.2 g versus the control 329.7 g, which is 13.5% more. The same picture was observed in the following age periods - 14-21 days - 868.8 g; 21-28 days - 1367.8 g; 28-35 – 1875.5 g; 35-43 – 2218.8 g. In percentage terms, this is higher than the analogues of the control group by 17.6%; 15.85; 11.1% and 12.1%, respectively.
Optymizatsiia ratsioniv hodivli kurchat-broileriv za rakhunok vvedennia u kombikormy fermentnykh preparativ u tovarystvi z obmezhenoiu vidpovidalnistiu “Ahro-Oven” Novomoskovskoho raionu Dnipropetrovskoi oblasti
Keywords: якісні показники м’яса; meat quality indicators; комбікорм; compound feed; бройлери; broilers; раціон; diet; ферментні препарати; enzyme preparations; продуктивність; productivity