Перспективи виробництва біосировини енергетичних культур на рекультивованих землях - (:unkn) unknown (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2022)
Висвітлено сучасні проблеми оптимізації ресурсного потенціалу маргінальних земель та фіторемедіації ґрунтів. Наведено новітні технологічні прийоми вирощування біоенергетичних культур, технології переробки біосировини на біопаливо та біоматеріали. Відмічено тенденції розвитку нових форм рекультивації порушених гірничорудними розробками земель та екологічні ризики техногенного забруднення довкілля, спричиненого російською військовою агресією. Vysvitleno suchasni problemy optymizatsii resursnoho potentsialu marhinalnykh zemel ta fitoremediatsii gruntiv. Navedeno novitni tekhnolohichni pryiomy vyroshchuvannia bioenerhetychnykh kultur, tekhnolohii pererobky biosyrovyny na biopalyvo ta biomaterialy. Vidmicheno tendentsii rozvytku novykh form rekultyvatsii porushenykh hirnychorudnymy rozrobkamy zemel ta ekolohichni ryzyky tekhnohennoho zabrudnennia dovkillia, sprychynenoho rosiiskoiu viiskovoiu ahresiieiu.
Prospects of bioenergy crops feedstock production on reclaimed mine lands
Keywords: оптимізація ресурсного потенціалу; optymizatsiia resursnoho potentsialu; вирощування біоенергетичних культур; vyroshchuvannia bioenerhetychnykh kultur; новітні технологі; novitni tekhnolohi; технології переробки біосировини; tekhnolohii pererobky biosyrovyny; біопаливо та біоматеріали; biopalyvo ta biomaterialy; нові форми рекультивації земель; novi formy rekultyvatsii zemel; російська військова агресія; rosiiska viiskova ahresiia; техногенне забруднення довкілля; tekhnohenne zabrudnennia dovkillia; фіторемедіація ґрунтів; fitoremediatsiia gruntiv