Ecological and economic assessment of the effectiveness of implementing bioenergy technologies in the conditions of post-war recovery of Ukraine - Dudin, Volodymyr; Дудін, Володимир Юрійович; Polehenka, Maryna; Полегенька, Марина Анатоліївна; Tkalich, Olha; Ткаліч, Ольга Вікторівна; Pavlychenko, A.; Павличенко, А.; Hapich, Hennadii; Гапіч, Геннадій Васильович; Roubík, H.; Рубік, Х. (Національний Гірничий Університет, 2024)
Еколого-економічна оцінка ефективності впровадження біоенергетичних технологій переробки органічних відходів в умовах техногенних і військових ризиків, а також вирішення питання про необхідність скорочення видобутку викопного палива. Методологія. Проаналізовано та розглянуто передовий світовий досвід розвитку біоенергетики з використанням сучасних методів розрахунку технологічних параметрів біогазових установок та визначення економічних показників їх ефективності. Проведено техніко-економічну оцінку та обґрунтування перспектив біогазової енергетики з урахуванням нормативно-правової бази та законодавства України та Європейського Союзу. Висновки. При розвитку індивідуальних біогазових установок добова продуктивність може становити приблизно: біогазу – 370 м 3 , електроенергії – 700 кВт, теплової енергії – 1100 кВт. Загальна вартість реалізованих ресурсів за рік роботи становить 60 370 євро (з них: електроенергія – 31 467 євро; теплова енергія – 10 907 євро; рідкі органічні добрива – 17 996 євро). При інвестиціях близько 270–300 тис. євро та річному прибутку 21 870 євро термін окупності інвестицій сягає 12–13 років. Оригінальність. Встановлено наукове обґрунтування перспективи та необхідності розвитку біогазової енергетики в Україні з метою підвищення загальної енергетичної безпеки та еколого-економічної ефективності розвитку маловідходних технологій із скороченням видобутку енергоресурсів та викидів парникових газів. За умови удосконалення нормативно-правової бази видобутку біогазу та її впровадження відповідно до стандартів ЄС, а також грантового фінансування від різних країн-партнерів, термін окупності можна скоротити з 12 до 5–6 років, що є прийнятним показником для малих приватних підприємств. підприємств. Практична цінність. Практична реалізація запропонованих перспектив розвитку енергетики України в умовах післявоєнного відновлення дозволить зменшити залежність від викопного палива, підвищити загальний рівень еколого-економічної ефективності енергетики. Обґрунтовано можливість скорочення терміну окупності капітальних вкладень у проекти «зеленої енергетики» для агропідприємств вдвічі, що позитивно впливає на екологію та енергетичну безпеку України. Purpose. Ecological and economic assessment of the effectiveness of implementing bioenergy technologies for processing organic waste in conditions of technogenic and military risks, while also addressing the need to reduce the extraction of fossil fuels. Methodology. The advanced global experience in bioenergy development is analyzed and considered using modern methods for calculating the technological parameters of biogas plants and determining the economic indicators of their effectiveness. The techno-economic evaluation and justification of the prospects of biogas energy are performed considering the regulatory framework and legislation of Ukraine and the European Union. Findings. With the development of individual biogas plants, the daily output can make approximately: biogas – 370 m3, electricity – 700 kW, thermal energy – 1100 kW. The total value of realized resources per year of operation amounts to €60,370 (of which: electricity – €31,467; thermal energy – €10,907; liquid organic fertilizers – €17,996). With investments of around €270–300 thousand and an annual profit of €21,870, the payback period of investments reaches 12–13 years. Originality. The scientific justification for the prospect and necessity of developing biogas energy in Ukraine has been established to improve overall energy security and the eco-economic efficiency of developing low-waste technologies alongside reducing the extraction of energy resources and greenhouse gas emissions. Assuming the improvement of the regulatory framework for biogas extraction and implementation in line with EU standards, as well as grant funding from various partner countries, the payback period could be reduced from 12 to 5–6 years, which is an acceptable indicator for small private enterprises. Practical value. The practical implementation of the proposed perspectives for the development of Ukraine’s energy sector in the conditions of post-war recovery will reduce dependence on fossil fuels, increase the overall level of environmental and economic efficiency in the energy sector. The possibility of reducing the payback period of capital investments in “green energy” projects by half for farm enterprises has been justified, which positively impacts the environment and energy security of Ukraine.
Еколого-економічна оцінка ефективності впровадження біоенергетичних технологій в умовах післявоєнного відновлення України
Keywords: biogas plant; біогазова установка; economic efficiency; економічна ефективність; energy security; енергетична безпека; organic waste processing; переробка органічних відходів