Understanding Economic Processes Through the Lens of Econometric Methods - Abramova, Maryna; Абрамова, Марина; Zaremba, Olga; Заремба, Ольга; Nuzhna, Svitlana; Нужна, Світлана Анатоліївна; Moroz, Svitlana; Мороз, Світлана Іванівна (Refpress, 2022)
In this study, the authors highlight the importance of studying the impact of export transactions on changes in gross domestic product as the main indicator of the state of the national economy. To substantiate the feasibility of using the method for estimating multiple dependence equations, the authors compare the capabilities of some econometric approaches, and indicate the feasibility of using each of them. The emphasis has been placed on the importance of examining the state of export-import transactions as an inseparable part of the country's balance of payments – the information obtained is an integral part of the system for understanding the dynamics of the constituent economic processes. To verify the interdependence of changes in economic phenomena, it is proposed to use the method of statistical equations of dependencies, which made it possible to model changes in the volume of export transactions and gross domestic product by 2025, using Ukraine as an example. By comparing the results obtained by the authors and official forecast data (on the example of some statistical data of Ukraine), certain recommendations are made regarding the possible improvement of the effectiveness of forecasting macroeconomic indicators of the state of the national economy. The results presented in this study can be used to increase the efficiency (improvement) of methodological apparatuses for forecasting economic processes in states with developed market economies. У даному дослідженні автори підкреслюють важливість вивчення впливу експортних операцій на зміну валового внутрішнього продукту як основного індикатора стану національної економіки. Для обґрунтування доцільності використання методу оцінки рівнянь множинних залежностей автори порівнюють можливості окремих економетричних підходів та вказують на доцільність використання кожного з них. Акцентовано увагу на важливості дослідження стану експортно-імпортних операцій як невід’ємної частини платіжного балансу країни – отримана інформація є невід’ємною частиною системи розуміння динаміки складових економічних процесів. Для перевірки взаємозалежності змін економічних явищ пропонується використовувати метод статистичних рівнянь залежностей, що дозволило змоделювати зміни обсягів експортних операцій та валового внутрішнього продукту до 2025 року на прикладі України. Шляхом порівняння отриманих авторами результатів з офіційними прогнозними даними (на прикладі деяких статистичних даних України) надано певні рекомендації щодо можливого підвищення ефективності прогнозування макроекономічних показників стану національної економіки. Отримані результати можуть бути використані для підвищення ефективності (удосконалення) методичного апарату прогнозування економічних процесів у державах з розвиненою ринковою економікою. Шляхом порівняння отриманих авторами результатів з офіційними прогнозними даними (на прикладі деяких статистичних даних України) надано певні рекомендації щодо можливого підвищення ефективності прогнозування макроекономічних показників стану національної економіки. Отримані результати можуть бути використані для підвищення ефективності (удосконалення) методичного апарату прогнозування економічних процесів у державах з розвиненою ринковою економікою. Шляхом порівняння отриманих авторами результатів з офіційними прогнозними даними (на прикладі деяких статистичних даних України) надано певні рекомендації щодо можливого підвищення ефективності прогнозування макроекономічних показників стану національної економіки. Отримані результати можуть бути використані для підвищення ефективності (удосконалення) методичного апарату прогнозування економічних процесів у державах з розвиненою ринковою економікою.
Розуміння економічних процесів крізь призму економетричних методів
Keywords: Indicators of the State of the Economy; індикатори стану економіки; Correlation and Regression; кореляційно-регресійні; Export-Import Transactions; експортно-імпортні операції; Econometric Methods; економетричні методи; Univariate and Multivariate Dependence; однофакторна та багатофакторна залежність