Особливості динаміки макро- та мікроанатомічних характеристик лімфатичних вузлів бика свійського - Кравцова, Маріанна Володимирівна; Kravtsova, M. V.; Kravtsova, M. (Дніпровський ДАЕУ, 2022)
У роботі досліджено вікові особливості змін макро- та мікроанатомічних характеристик лімфатичних вузлів бика свійського у ранньому постнатальному періоді. Встановлено, що максимальне збільшення маси лімфатичних вузлів відбувається протягом перших 30 діб життя, після чого темпи росту паренхіми та строми поступово знижуються. Відносний об’єм строми перевищує паренхіму у всіх вузлах, а найактивніший розвиток структур спостерігається у клубовоободовому лімфатичному вузлі. Отримані результати відображають морфофункціональні зміни лімфатичної системи в процесі онтогенезу. U roboti doslidzheno vikovi osoblyvosti zmin makro- ta mikroanatomichnykh kharakterystyk limfatychnykh vuzliv byka sviiskoho u rannomu postnatalnomu periodi. Vstanovleno, shcho maksymalne zbilshennia masy limfatychnykh vuzliv vidbuvaietsia protiahom pershykh 30 dib zhyttia, pislia choho tempy rostu parenkhimy ta stromy postupovo znyzhuiutsia. Vidnosnyi obiem stromy perevyshchuie parenkhimu u vsikh vuzlakh, a naiaktyvnishyi rozvytok struktur sposterihaietsia u klubovoobodovomu limfatychnomu vuzli. Otrymani rezultaty vidobrazhaiut morfofunktsionalni zminy limfatychnoi systemy v protsesi ontohenezu.
Osoblyvosti dynamiky makro- ta mikroanatomichnykh kharakterystyk limfatychnykh vuzliv byka sviiskoho
Кравцова Маріанна Володимирівна https://orcid.org/0000-0003-2735-4661
Keywords: постнатальний онтогенез; postnatalnyi ontohenez; бик свійський; byk sviiskyi; лімфатичні вузли; limfatychni vuzly; паренхіма; parenkhima