Ефективність використання гідролізованого соєвого шроту в годівлі кларієвого сома (Clarias gariepinus) - Недашківський, В. М.; Nedashkivskyi, V. M.; Чудак, Р. А.; Chudak, R. A.; Цап, Світлана Володимирівна; Tsap, S.; Tsap, Svitlana; Tsap, S. V.; Tsap, Svitlana V.; Tsap, Svitlana Volodymyrivna; Кривий, М. М.; Kryvyi, M. M.; et al. (Заклад вищої освіти «Подільський державний університет», 2023)
Щоб підвищити ефективність використання кормів, аквакультура рухається в сторону інтенсифікації. Основну частку витрат у промисловому рибництві становлять корми. На їх частку припадає близько 40–60% загальних витрат. Виробництво комбікормів передбачає, зокрема, контроль якості сировини, що відіграє вирішальну роль для безпеки харчової продукції, а також ефективні види високоякісних компонентів, що забезпечують оптимальний ріст різних видів риб, які вирощуються в різних умовах. Для зниження собівартості кормів та продукції аквакультури актуальними є питання заміни дорогих компонентів тваринного походження більш дешевими – рослинними. Однак така заміна призводить до зниження біологічної цінності протеїну через зниження вмісту незамінних амінокислот, зниження перетравності білка та доступності амінокислот. З огляду на це важливо таку заміну кормів більш дешевою сировиною проводити без зниження інтенсивності росту та якості готової продукції аквакультури. Таким чином, одним із поточних викликів рибництва та пріоритетом міжнародних досліджень є пошук замінників рибного борошна та використання альтернативних рослинних високопротеїнових кормів у рецептурах комбікормів. Оцінка заміни рибного борошна гідролізованим соєвим шротом проводилася за показниками росту та витрат корму. Дослід було проведено на 500 особинах кларієвого сома (Clarias gariepinus), яких розділили на 5 груп (5 дослідних і контрольну) та утримували у 5 акваріумах по 100 л. Рівень введення гідролізованого соєвого шроту становив 0, 5, 10, 15 та 20%. Дослідження тривали 28 діб (зрівняльний та основний період по 14 діб). Введення гідролізованого соєвого шроту у комбікорми кларієвого сома спричинило у всіх групах вищі прирости живої маси порівняно із аналогами контролю. Відкладання білку в організмі не змінювалося. Заміна у комбікормі до 20% рибного борошна гідролізованим соєвим шротом прискорює ріст кларієвого сома (Clarias gariepinus). To increase the efficiency of feed use, aquaculture is moving towards intensification. The main share of costs in industrial fish farming is feed. Their share accounts for about 40–60% of total costs. The production of compound feed involves, first, quality control of raw materials, which plays a decisive role in the safety of food products, as well as effective types of high-quality components that ensure optimal growth of various types of fish that are grown in different conditions. To reduce the cost of feed and aquaculture products, the issue of replacing expensive components of animal origin with cheaper ones of plant origin is urgent. However, this replacement leads to a decrease in the biological value of protein, due to a decrease in the content of essential amino acids, a decrease in protein digestibility, and the availability of amino acids. Therefore, it is important to replace feed with cheaper raw materials without reducing the intensity of growth and the quality of finished aquaculture products. Thus, one of the current challenges of fish farming and the priority of international research is the search for substitutes for fish meal and the use of alternative plant-based high-protein feeds in compound feed formulations. Evaluation of the replacement of fish meal with hydrolyzed soybean meal was carried out based on indicators of growth and feed consumption. The experiment was conducted on 500 individuals of clary catfish (Clarias gariepinus), which were divided into 5 groups, 1 control and 5 experimental, and kept in 5 aquariums of 100 liters each. The level of introduction of hydrolyzed soybean meal was 0, 5, 10, 15 and 20%. The research lasted 28 days (comparison and main period of 14 days each). The introduction of hydrolyzed soybean meal into the compound feed of clary catfish resulted in higher live weight gains in all groups compared to the control counterparts. Deposition of protein in the body did not change. Replacing up to 20% of fishmeal with hydrolyzed soybean meal in compound feed accelerates the growth of clary catfish (Clarias gariepinus).
Efficiency of using hydrolyzed soybean meal in feeding catfish (Clarias gariepinus)
Цап Світлана Володимирівна https://orcid.org/0000-0002-2495-949х
Keywords: ферментований соєвий шрот; fermented soybean meal; альтернативний протеїн; alternative protein; кларієвий сом (Clarias gariepinus); clary catfish (Clarias gariepinus); амінокислотне живлення; amino acid nutrition; годівля риб; fish feeding; жива маса; body weight