Динаміка параметрів мікроклімату у приміщеннях для дорощування поросят залежно від їх маси - Повод, Микола Григорович; Povod, Mykola; Шпетний, Микола Борисович; Shpetnyi, Mykola; Милостивий, Роман Васильович; Mylostyvyi, Roman; Milostiviy, Roman; Milostivyiy, Roman; Нечмілов, Віктор Миколайович; Nechmilov, Viktor; Кремез, Микола Іванович; Kremez, Mykola (Сумський НАУ, 2017)
Досліджено показники мікроклімату в приміщеннях для дорощування поросят у літній період року за системи вентиляції рівномірного тиску. Виявлена читка тенденція стосовно погіршення газового складу повітря зі зростанням живої маси тварин, яка проявилася в зниженні вмісту кисню (до 20,6 % за об’ємом) і підвищенні концентрації шкідливих газів. В окремих секціях перевищення ГДК за рівнем СО2 відбувалося в 1,1-1,3 рази, вмісту NH3 – на 1,2 мг/м3. Концентрація H2S у повітрі приміщень з віком тварин зростала (0,6…3,89 мг/м3), однак не виходила за межі гранично допустимого рівня. The microclimate indicators in the premises for growing piglets in the summer period of the year under a uniform pressure ventilation system were studied. A clear trend was observed in the deterioration of the air gas composition in connection with the growth of the live weight of animals, which manifested it self in a de-crease in the oxygen content (up to 20,6 % by volume) and an increase in the concentration of harmful gases. In separate sections, the MPC exceeded the CO2 level by 1.1-1.3 times, the NH3 content by 1.2 mg/m3. The concentration of H2S in indoor air with the age of animals increased (0,6 ... 3,89 mg / m3), but did not exceed the maximum allowable level.
Dynamics of microclimate parameters in the premises for cultivation piglets depending on their weight
Keywords: поросята; piglets; дорощування; growing; мікроклімат; microclimate; вентиляція рівномірного тиску; ventilation of uniform pressure; температурно-вологісний режим; temperature-humidity regime; вміст шкідливих газів; content of harmful gases