Удосконалення обліку і контролю нарахування, сплати та формування звітності за податками підприємства - Саливончик, Максим Іванович; Salyvonchyk, Maksym (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2023)
Об’єкт дослідження є господарські операції, пов’язані з нарахування, сплатою та формуванням звітності за податками підприємства. Предмет дослідження - сукупність теоретичних, методичних, організаційних та практичних аспектів обліку і контролю нарахування, сплати та формування звітності за податками підприємства. Метою роботи є наукове обґрунтування теоретичних аспектів і розробка практичних рекомендацій з удосконалення обліку і контролю нарахування, сплати та формування звітності за податками підприємства. Методи дослідження - аналізу і синтезу, системний підхід, порівняння та узагальнення, логіки та наслідкового зв’язку, статистики, формування графіків і таблиць. Розкрито економічну сутність податків підприємства та їх роль в фіскальній політиці з боку держави; досліджено податки юридичних осіб як об’єкт обліку і контролю на підприємстві; проаналізовано нормативне регулювання обліку і контролю нарахування, сплати та звітності за податками підприємства. Надано фінансово - економічну характеристику ТОВ «Будівельна компанія «Антанта»; проаналізовано організацію роботи бухгалтерської служби та оцінено базові засади облікової політики досліджуваного підприємства; досліджено облікове забезпечення нарахування, сплати і формування звітності за податками ТОВ «Будівельна компанія «Антанта»; розроблено напрямки удосконалення обліку нарахування, сплати і формування звітності за податками. Проаналізовано теоретико-методичні засади контролю нарахування, сплати і формування звітності за податками; досліджено стан контрольних заходів щодо нарахування, сплати і формування звітності за податками ТОВ «Будівельна компанія «Антанта»; запропоновано шляхи удосконалення контролю нарахування, сплати і формування звітності за податками підприємства. Результати впроваджені в діяльність ТОВ «Будівельна компанія «Антанта» м.Дніпро. Obiekt doslidzhennia ye hospodarski operatsii, poviazani z narakhuvannia, splatoiu ta formuvanniam zvitnosti za podatkamy pidpryiemstva. Predmet doslidzhennia - sukupnist teoretychnykh, metodychnykh, orhanizatsiinykh ta praktychnykh aspektiv obliku i kontroliu narakhuvannia, splaty ta formuvannia zvitnosti za podatkamy pidpryiemstva. Metoiu roboty ye naukove obgruntuvannia teoretychnykh aspektiv i rozrobka praktychnykh rekomendatsii z udoskonalennia obliku i kontroliu narakhuvannia, splaty ta formuvannia zvitnosti za podatkamy pidpryiemstva. Metody doslidzhennia - analizu i syntezu, systemnyi pidkhid, porivniannia ta uzahalnennia, lohiky ta naslidkovoho zviazku, statystyky, formuvannia hrafikiv i tablyts. Rozkryto ekonomichnu sutnist podatkiv pidpryiemstva ta yikh rol v fiskalnii politytsi z boku derzhavy; doslidzheno podatky yurydychnykh osib yak obiekt obliku i kontroliu na pidpryiemstvi; proanalizovano normatyvne rehuliuvannia obliku i kontroliu narakhuvannia, splaty ta zvitnosti za podatkamy pidpryiemstva. Nadano finansovo - ekonomichnu kharakterystyku TOV «Budivelna kompaniia «Antanta»; proanalizovano orhanizatsiiu roboty bukhhalterskoi sluzhby ta otsineno bazovi zasady oblikovoi polityky doslidzhuvanoho pidpryiemstva; doslidzheno oblikove zabezpechennia narakhuvannia, splaty i formuvannia zvitnosti za podatkamy TOV «Budivelna kompaniia «Antanta»; rozrobleno napriamky udoskonalennia obliku narakhuvannia, splaty i formuvannia zvitnosti za podatkamy. Proanalizovano teoretyko-metodychni zasady kontroliu narakhuvannia, splaty i formuvannia zvitnosti za podatkamy; doslidzheno stan kontrolnykh zakhodiv shchodo narakhuvannia, splaty i formuvannia zvitnosti za podatkamy TOV «Budivelna kompaniia «Antanta»; zaproponovano shliakhy udoskonalennia kontroliu narakhuvannia, splaty i formuvannia zvitnosti za podatkamy pidpryiemstva. Rezultaty vprovadzheni v diialnist TOV «Budivelna kompaniia «Antanta» m.Dnipro.
Udoskonalennia obliku i kontroliu narakhuvannia, splaty ta formuvannia zvitnosti za podatkamy pidpryiemstva
Keywords: облік; accounting; контроль; control; податки; taxes; підприємство; enterprise; нарахування; billing; сплата; payment; звітність; reporting; удосконалення; improvement