Вплив основного обробітку ґрунту на врожайність пшениці озимої в умовах фермерського господарства «Хнюкало» Нікопольського району Дніпропетровської області - Бабенко, Максим Вікторович; Babenko, Maksym Viktorovych (Дніпровський ДАЕУ, 2022)
В сучасних умовах поряд з мінімізацією обробітку ґрунту, економією енергоресурсів, спірним ставленням фермерів до мілкого, нульового обробітку ґрунту і систем no-till виникає необхідність в додатковому та більш ширшому вивченні густот стояння рослин їх росту та розвитку озимої пшениці її елементів структури урожаю та формування продуктивності зерна залежно від обробітків грунту, а також удосконалення технологічних елементів вирощування с.-г. культур з метою підвищення урожайності. На основі досліджень встановлено суттєвий влив різних способів обробітків ґрунту на показники густот стояння рослин їх росту та розвитку, елементів структури урожаю та формування продуктивності зерна у пшениці. V suchasnykh umovakh poriad z minimizatsiieiu obrobitku gruntu, ekonomiieiu enerhoresursiv, spirnym stavlenniam fermeriv do milkoho, nulovoho obrobitku gruntu i system no-till vynykaie neobkhidnist v dodatkovomu ta bilsh shyrshomu vyvchenni hustot stoiannia roslyn yikh rostu ta rozvytku ozymoi pshenytsi yii elementiv struktury urozhaiu ta formuvannia produktyvnosti zerna zalezhno vid obrobitkiv hruntu, a takozh udoskonalennia tekhnolohichnykh elementiv vyroshchuvannia s.-h. kultur z metoiu pidvyshchennia urozhainosti. Na osnovi doslidzhen vstanovleno suttievyi vlyv riznykh sposobiv obrobitkiv gruntu na pokaznyky hustot stoiannia roslyn yikh rostu ta rozvytku, elementiv struktury urozhaiu ta formuvannia produktyvnosti zerna u pshenytsi.
Vplyv osnovnoho obrobitku gruntu na vrozhainist pshenytsi ozymoi v umovakh fermerskoho hospodarstva «Khniukalo» Nikopolskoho raionu Dnipropetrovskoi oblasti
Keywords: економічна ефективність; ekonomichna efektyvnist; обробіток грунту; obrobitok hruntu; пшениця озима; pshenytsia ozyma; елементи структури урожаю; elementy struktury urozhaiu; охорона праці; okhorona pratsi