Вплив фулерено вмісних олив на фізико-механічні властивості поверхні тертя спряжень деталей - Аулін, Віктор Васильович; Aulin, Viktor; Деркач, Олексій Дмитрович; Derkach, Oleksii; Лисенко, Сергій Володимирович; Lysenko, Serhii; Гриньків, Андрій Вікторович; Grynkiv, Andrii (Хмельницький національний університет, 2018)
Доведено, що змащувальні композиції при додаванні фулеренвмісної добавки чинять більші зміцнюючи дії на робочі поверхні деталей ніж ніж базовий зразок мастильної композиції. Змащувальна композиція з наповненням 3 % забезпечує кращі робочі властивості деталей трибоспряжень, що обумовлюють вплив на їх макро- та мікрогеометрію і, як наслідок, забезпечує збільшення ресурсу. Встановлені закономірності відносних змін значень зменшення вагового зносу можуть корелювати з ресурсом трибоспряжень деталей. It has been shown that the lubricating compositions No. 2 and No. 3 show greater reinforcing effects on the working surfaces of the parts than the basic sample of lubricant composition No. 1. The lubricant composition No. 3 provides the best working properties of the three-way components, which determine the effect on their macro- and microgeometry and, as consequence, provides an increase in the resource. The established regularities of relative changes in the values of the reduction of weight wear can correlate with the resource of triangular parts
Influence of fullerene containing oils on the physical and mechanical properties of the surface of the friction of joints of parts
Keywords: вузли тертя; friction knots; режим роботи; operating mode; змащування; lubrication; фулереновмісні добавки; fullerene additives; зміцнення; hardening; мікротвердість; microhardness