Estimation of effectivity of new growth regulators on winter wheat productivity and quality - Nazarenko, Mykola; Назаренко, Микола Миколайович; Khoroshun, Ivan; Хорошун, Іван Миколайович (Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара, 2025)
In this study, seeds from five winter wheat varieties (1.000 grains per treatment) were primed in aqueous solutions of two triazole-type compounds, CA-64 and CA-79, at 0.01%, 0.02% and 0.04%. Soaking lasted 24 hours under standard protocols for plant growth stimulants; water-soaked seeds served as controls. Triazole-based seed priming is increasingly used to fine-tune early crop physiology, yet concentration-response windows and genotype specificity remain underdefined for winter wheat. Two triazole agents have been evaluated across varieties and meas-urement systems and a narrow, repeatable stimulatory window was found at 0.01–0.02% with a consistent toxicity threshold at 0.04%. Within the effective range, CA-79 outperformed CA-64 for photosynthetic status (SPAD and calculated chlorophyll), grain yield, yield components (grain weight per main spike, total grain weight per plant, thousand-grain weight (TGW) and grain quality). У цьому дослідженні насіння п'яти сортів озимої пшениці (1000 зерен на обробку) було проґрунтовано водними розчинами двох сполук триазольного типу, CA-64 та CA-79, у концентраціях 0,01%, 0,02% та 0,04%. Замочування тривало 24 години за стандартними протоколами для стимуляторів росту рослин; замочене у воді насіння служило контролем. Проґрунтування насіння на основі триазолу все частіше використовується для точного налаштування фізіології ранніх культур, проте вікна концентраційної реакції та специфічність генотипу залишаються невизначеними для озимої пшениці. Два триазольні агенти були оцінені для різних сортів та систем вимірювання, і було виявлено вузьке, повторюване вікно стимуляції на рівні 0,01–0,02% з постійним порогом токсичності на рівні 0,04%. В межах ефективного діапазону CA-79 перевершив CA-64 за фотосинтетичним статусом (SPAD та розрахований хлорофіл), врожайністю зерна, компонентами врожайності (маса зерна на головний колос, загальна маса зерна на рослину, маса тисячі зерен (TGW) та якість зерна).
Оцінка ефективності нових регуляторів росту на продуктивність та якість озимої пшениці
Keywords: cereals; зернові; variety; сорт; triazole; триазол; winter wheat yield; урожайність озимої пшениці; winter wheat; озима пшениця; grain quality; якість зерна; photosynthetic activity; фотосинтетична активність