Обґрунтування використання контейнерного озеленення вулиць промислових міст на прикладі вулиць Чечелівського та Центрального районів міста Дніпро - Карпова, Оксана Михайлівна; Karpova, Oksana Mykhailivna (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2024)
Одним з високоефективних та дієвих способів оптимізації умов проживання людей в умовах міст виступає контейнерне оздоблення, воно є екологічним, декоративним і достатньо вигідним, з економічної точки зору, способом залучення рослинних композицій у міське середовище. Контейнерне озеленення може вдало та ефективно здійснюватись на важкодоступних та незручних для класичного озеленення локаціях, при чому, за умов створення контейнерних рослинних композицій у певних екологічних умовах, значно оптимізуються умови для підбору рослин. Крім того, науковцями доведено, що рослини, які зростають у контейнерах виконують усі середовищепокращуючі функції на рівні з традиційними зеленими насадженнями, а зусиль, щодо створення та догляду потребують, як правило, значно менше. Odnym z vysokoefektyvnykh ta diievykh sposobiv optymizatsii umov prozhyvannia liudei v umovakh mist vystupaie konteinerne ozdoblennia, vono ye ekolohichnym, dekoratyvnym i dostatno vyhidnym, z ekonomichnoi tochky zoru, sposobom zaluchennia roslynnykh kompozytsii u miske seredovyshche. Konteinerne ozelenennia mozhe vdalo ta efektyvno zdiisniuvatys na vazhkodostupnykh ta nezruchnykh dlia klasychnoho ozelenennia lokatsiiakh, pry chomu, za umov stvorennia konteinernykh roslynnykh kompozytsii u pevnykh ekolohichnykh umovakh, znachno optymizuiutsia umovy dlia pidboru roslyn. Krim toho, naukovtsiamy dovedeno, shcho roslyny, yaki zrostaiut u konteinerakh vykonuiut usi seredovyshchepokrashchuiuchi funktsii na rivni z tradytsiinymy zelenymy nasadzhenniamy, a zusyl, shchodo stvorennia ta dohliadu potrebuiut, yak pravylo, znachno menshe.
Obhruntuvannia vykorystannia konteinernoho ozelenennia vulyts promyslovykh mist na prykladi vulyts Chechelivskoho ta Tsentralnoho raioniv mista Dnipro
Keywords: контейнерне озеленення; konteinerne ozelenennia; декоративні рослини; dekoratyvni roslyny; квіткова композиція; kvitkova kompozytsiia; хвойні рослини; khvoini roslyny; однорічники; odnorichnyky; багаторічники; bahatorichnyky; квіткові кашпо; kvitkovi kashpo; світлолюбні та тіньовитривалі рослини; svitloliubni ta tinovytryvali roslyny