Intermolecular Interactions in Complex Systems “Polyamide-Silica Gel”: The Quantum-Chemical Interpretation - Tokar, Andriy; Токар, Андрій Володимирович; Kabat, Oleh; Кабат, Олег Станіславович; Chigvintseva, Olga; Чигвінцева, Ольга Павлівна; Belošević, Svetlana; Білошевич, Світлана (Springer, Cham, 2021)
The paper presents the results of quantum-chemical studies of polymer composite materials based on aromatic polyamide phenylon C1 filled with silica gel. The initial compounds recreating the structure features of monomer units of macromolecules are given. Theoretical models of complexes with hydrogen bonds describing the most probable interactions of the polymer matrix with the filler are proposed. The adequacy of the structures was confirmed by the results of IR spectroscopy. It is established that the chemical interaction of polymer molecules with the filler is carried out by forming strong hydrogen bonds with the participation of bridged amide groups interacting with some active hydroxyls on the surface of silica gel. У роботі представлені результати квантово-хімічних досліджень полімерних композиційних матеріалів на основі ароматичного поліаміду фенілону С1, наповненого силікагелем. Наведено вихідні сполуки, що відтворюють особливості будови мономерних ланок макромолекул. Запропоновано теоретичні моделі комплексів з водневими зв’язками, що описують найбільш ймовірні взаємодії полімерної матриці з наповнювачем. Адекватність структур підтверджено результатами ІЧ-спектроскопії. Встановлено, що хімічна взаємодія молекул полімеру з наповнювачем здійснюється шляхом утворення міцних водневих зв’язків за участю місткових амідних груп, які взаємодіють з деякими активними гідроксилами на поверхні силікагелю.
Міжмолекулярні взаємодії в складних системах «поліамід-силікагель»: квантово-хімічна інтерпретація
Keywords: Polymers; полімери; Polymer composite materials (PCM); полімерні композиційні матеріали (ПКМ); Polymer matrix; полімерна матриця; Quantum-chemical interpretation; квантово-хімічна інтерпретація