Обґрунтування технологічних параметрів процесу відновлення посадочних місць корпусних деталей під підшипники кочення з використанням анаеробних композиційних матеріалів - Тихоненко, Вадим Олександрович; Tykhonenko, Vadym Oleksandrovych (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2025)
У магістерській роботі досліджено процес відновлення посадкових місць корпусних деталей під підшипники кочення із застосуванням анаеробних металополімерних композицій. Проаналізовано умови роботи корпусних деталей, основні причини зношування та механізм фретинг-корозії, що призводять до порушення геометрії отворів і зменшення ресурсу підшипникових вузлів. Показано недоліки традиційних способів відновлення, пов’язані з тепловими деформаціями та недостатньою точністю. Обґрунтовано ефективність анаеробних композицій як бездеформаційного методу ремонту, що забезпечує високу адгезію, стабільність контакту та підвищений опір мікропереміщенням. Розроблено технологічну схему відновлення, визначено параметри підготовки поверхні й полімеризації. Теоретичний аналіз напружень у зоні контакту підтверджує можливість запобігання провертання зовнішнього кільця підшипника. Експериментальні дані свідчать про збільшення ресурсу вузла у 2–2,5 раза та економічну доцільність упровадження технології в ремонтне виробництво. U mahisterskii roboti doslidzheno protses vidnovlennia posadkovykh mists korpusnykh detalei pid pidshypnyky kochennia iz zastosuvanniam anaerobnykh metalopolimernykh kompozytsii. Proanalizovano umovy roboty korpusnykh detalei, osnovni prychyny znoshuvannia ta mekhanizm fretynh-korozii, shcho pryzvodiat do porushennia heometrii otvoriv i zmenshennia resursu pidshypnykovykh vuzliv. Pokazano nedoliky tradytsiinykh sposobiv vidnovlennia, poviazani z teplovymy deformatsiiamy ta nedostatnoiu tochnistiu. Obgruntovano efektyvnist anaerobnykh kompozytsii yak bezdeformatsiinoho metodu remontu, shcho zabezpechuie vysoku adheziiu, stabilnist kontaktu ta pidvyshchenyi opir mikroperemishchenniam. Rozrobleno tekhnolohichnu skhemu vidnovlennia, vyznacheno parametry pidhotovky poverkhni y polimeryzatsii. Teoretychnyi analiz napruzhen u zoni kontaktu pidtverdzhuie mozhlyvist zapobihannia provertannia zovnishnoho kiltsia pidshypnyka. Eksperymentalni dani svidchat pro zbilshennia resursu vuzla u 2–2,5 raza ta ekonomichnu dotsilnist uprovadzhennia tekhnolohii v remontne vyrobnytstvo.
Obgruntuvannia tekhnolohichnykh parametriv protsesu vidnovlennia posadochnykh mists korpusnykh detalei pid pidshypnyky kochennia z vykorystanniam anaerobnykh kompozytsiinykh materialiv
Keywords: корпусні деталі; korpusni detali; підшипниковий вузол; pidshypnykovyi vuzol; фретинг-корозія; fretynh-koroziia; анаеробні композиції; anaerobni kompozytsii; металополімер; metalopolimer; ремонт технологічних поверхонь; remont tekhnolohichnykh poverkhon