Ефективність діагностики та лікування собак за повного діафізарного перелому кісток передпліччя в умовах ветеринарної клініки «Рона» міста Павлоград Дніпропетровської області - Костенко, Є. Є.; Kostenko, E. E. (Дніпровський ДАЕУ, 2020)
Метою даної роботи є вивчення трьох основних методів оперативного лікування собак за повного діафізарного перелому кісток передпліччя, їх порівняння у аспектах складності виконання, терапевтичної та економічної ефективності. З’ясовано, що усі досліджувані способи остеосинтезу мають високу ефективність, проте, інтрамедулярний остеосинтез підходить виключно для дрібних порід собак і цуценят, має порівняно невисоку вартість і є простим у виконанні; остеосинтез з використанням зовнішньої конструкції підходить як для дрібних так і для середніх порід собак через більшу міцність конструкції, він порівняно простий у виконанні, але через велику кількість шпиць, його вартість достатньо висока; використанням пластин є найбільш надійним, бо вони мають найбільшу міцність з усіх конструкцій, що дозволяє застосовувати цей метод для собак будь-якого розміру, також пластини є ефективними за уламчастих переломів. Негативними сторонам цього метода є висока вартість пластин і, відповідно, всієї операції, складність виконання і можливість ускладнень. Metoiu danoi roboty ye vyvchennia trokh osnovnykh metodiv operatyvnoho likuvannia sobak za povnoho diafizarnoho perelomu kistok peredplichchia, yikh porivniannia u aspektakh skladnosti vykonannia, terapevtychnoi ta ekonomichnoi efektyvnosti. Ziasovano, shcho usi doslidzhuvani sposoby osteosyntezu maiut vysoku efektyvnist, prote, intrameduliarnyi osteosyntez pidkhodyt vykliuchno dlia dribnykh porid sobak i tsutseniat, maie porivniano nevysoku vartist i ye prostym u vykonanni; osteosyntez z vykorystanniam zovnishnoi konstruktsii pidkhodyt yak dlia dribnykh tak i dlia serednikh porid sobak cherez bilshu mitsnist konstruktsii, vin porivniano prostyi u vykonanni, ale cherez velyku kilkist shpyts, yoho vartist dostatno vysoka; vykorystanniam plastyn ye naibilsh nadiinym, bo vony maiut naibilshu mitsnist z usikh konstruktsii, shcho dozvoliaie zastosovuvaty tsei metod dlia sobak bud-yakoho rozmiru, takozh plastyny ye efektyvnymy za ulamchastykh perelomiv. Nehatyvnymy storonam tsoho metoda ye vysoka vartist plastyn i, vidpovidno, vsiiei operatsii, skladnist vykonannia i mozhlyvist uskladnen.
Effectiveness of diagnosis and treatment of dogs with complete diaphyseal fracture of the forearm bones in the veterinary clinic "Rhone» Pavlograd сity of Dnepropetrovsk region
Keywords: остеосинтез; osteosynthesis; собака; dog; кістки передплічча; forearm bones; перелом; fracture