Визначення оптимальних термінів для осіменіння у собак - Шевченко, Анна Іванівна; Shevchenko, Anna Ivanivna; Гудзоватий, Р. С.; Hudzovatyi, R. S.; Корейба, Людмила Володимирівна; Koreyba, Ludmila; Koreyba, L. V.; Koreyba, Lyudmila Volodymyrivna; Koreyba, L.; Koreiba, L. V.; Coregba, L. V.; Дуда, Юлія Вікторівна; et al. (My University, 2022)
Порушення статевого циклу є важливою причиною неплідності у собак з такими порушеннями, як анеструс, алібідний еструс, ановуляторний еструс, що мають різну етіологію. Порушення статевого циклу сук можуть розглядатися як порушення фолікулярної або лютеїнової фази. Нині існує декілька методів дослідження оптимального часу для осіменіння самок різних видів тварин, це вагінальна ендоскопія, визначення концентрації гормонів плазми крові та дослідження епітеліальних клітин піхви. Porushennia statevoho tsyklu ye vazhlyvoiu prychynoiu neplidnosti u sobak z takymy porushenniamy, yak anestrus, alibidnyi estrus, anovuliatornyi estrus, shcho maiut riznu etiolohiiu. Porushennia statevoho tsyklu suk mozhut rozghliadatysia yak porushennia folikuliarnoi abo liuteinovoi fazy. Nyni isnuie dekilka metodiv doslidzhennia optymalnoho chasu dlia osimeninnia samok riznykh vydiv tvaryn, tse vahinalna endoskopiia, vyznachennia kontsentratsii hormoniv plazmy krovi ta doslidzhennia epitelialnykh klityn pikhvy.
Vyznachennia optymalnykh terminiv dlia osimeninnia u sobak
Корейба Людмила Володимирівна https://orcid.org/0000-0002-8658-1779 Дуда Юлія Вікторівна https://orcid.org/0000-0003-0892-0402
Keywords: оптимальні терміни осіменіння; optymalni terminy osimeninnia; осіменіння собак; osimeninnia sobak; порушення статевого циклу; porushennia statevoho tsyklu