Вплив суперпластифікатору на фізико-технічні властивості гіпсу - Косинська, Катерина; Kosinska, Kateryna (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2021)
Суттєвий вплив на характер структуроутворення гіпсового каменю, внаслідок реакції гідратації, має модифікування кристалів дігідрату сульфату кальцію. Авторами встановлено, що присутність у тверднучій системі гіпсової в’яжучої речовини пластифікуючої добавки не тільки впливає на кінцеві показники водопотреби суміші та міцності утвореного штучного каменю, але й змінює процес тужавлення та кристалоутворення. Виконані дослідження можуть бути підосновою для направленого керування структурою матеріалу з метою отримання нових покращених Due to the hydration reaction, the modification of calcium sulfate dihydrate crystals has a significant effect on the nature of the formation of gypsum stone. The authors found that the presence of a plasticizing additive in the hardening system of gypsum binder not only affects the final water consumption of the mixture and the strength of the formed artificial stone, but also changes the process of hardening and crystal formation. The performed researches can be a basis for the directed management of structure of material for the purpose of reception of new improved.
Influence of superplasticizer on physical and technical properties of gypsum
Keywords: структуроутворення; structure formation; суперпластифікатор; superplasticizer; кристали гіпсу; Gypsum crystals; гідратація; hydration